Det var i förra veckan som Kommunal varslade om strejk för anställda på golfbanor och trädgårdsodlingar.

Konflikten gäller både höjda lägstalöner och en låglönesatsning för de anställda som tjänar under 28 211 kronor. Enligt Kommunal vägrar arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare att följa märket. 

Alla LO- förbund redo att varsla

Nu förbereder samtliga LO-förbund i LO-samordningen egna sympatiåtgärder för att stötta Kommunals avtalskrav.

– Förbunden väljer lämpliga sympatiåtgärder. Alla förbund är igång med förberedelser och varslen kommer att läggas snarast, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Vad är industrimärket?

Märket eller industrimärket är löneökningarna som parterna i industrin kommer överens om, som resten av arbetsmarknaden sedan förväntas följa. Anledningen till det är att industrin är mest konkurrensutsatt internationellt sett.

Här kan du läsa vad fler ord i avtalsrörelsen betyder.

Strejkvarsel för städare på Coor, ISS och Sodexo

Fastighets varslar om sympatistrejk på fyra städarbetsplatser runt om i landet.

Det gäller för medlemmar som städar för Coor på Westinghouse Electric Sweden i Västerås, Sodexos städare på Astra Zeneca i Mölndal och ISS städare på Polypeptide i Limhamn och Ovako i Hofors.

Fastighets avtalschef Joakim Oscarsson menar att det är viktigt att alla LO-förbund nu väljer att stötta Kommunals krav, där höjda lägstalöner och en låglönesatsning inte kommer att kompromissas bort.   

– Det är anmärkningsvärt att Gröna arbetsgivare väljer att ta strid om märket, i en tid där inflationen äter upp löneökningarna. Vi i LO har lovat att stötta varandra och se till att alla arbetsgivare följer märket.

– Nästa gång är det vi i Fastighets som kan behöva hjälp av de andra LO-förbunden, säger han. 

Konflikt om löneökningar

Kommunal har även tidigare under våren varslat om strejk för trädgårdsarbetare eftersom Gröna arbetsgivare enligt facket inte ville ge löneökningar enligt märket.

Men Gröna arbetsgivare menar i stället att det är Kommunal som inte accepterar spelreglerna inom det så kallade märket. 

– Detta är ytterst bekymmersamt, vi har hela tiden varit beredda att diskutera olika lösningar för att hålla oss inom kostnadsmärket på totalt 7,4 procent, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare, i ett uttalande. 

”Kan inte acceptera att några arbetare nekas märket”

Joakim Oscarsson säger att höjda lägstalöner är en kärnfråga för Fastighets. 

– Vi har många medlemmar som har låga löner, därför är höjda lägstalöner en av våra viktigaste frågor. Under våren har vi slutit flera kollektivavtal som innebär att våra medlemmar har fått ta del av höjda lägstalöner och låglönesatsningen.

Joakim Oskarsson, Fastighets avtalssekreterare.
Joakim Oscarsson.

– Vi kan inte acceptera att några arbetare nekas det som de har rätt till enligt märket, säger han. 

Sympatistrejken gäller från och med den 28 juni 2023 kl 14.00, om inte Kommunal och Gröna arbetsgivare tecknat kollektivavtal innan dess.