Som drifttekniker upplever Malin att det är en inkluderande stämning både i branschen och på hennes arbetsplats, ett konsultbolag som erbjuder fastighetsförvaltning i Göteborgsområdet.

Däremot har hon sett hur både sexism och rasism ständigt smugit sig in i den stora Facebook-grupp som finns för fastighetsskötare.

– Det är väldigt problematiskt. Du kommer in och skriver något i gruppen som yrkesperson och så får du responsen ”kom inte här, lilla gumman”. 

– Eller så blir man idiotförklarad om man som ny i branschen ställer frågor med svar som kanske inte är självklara om man inte har 40 år i yrket, säger Malin. 

Sexism sprids online

Hon menar att tonen i Facebook-gruppen inte speglar hur det ser ut på majoriteten av fastighetsarbetsplatserna idag. 

– Få av de som har den attityden online skulle våga säga det till branschkollegorna i verkligheten.

– Det är nolltolerans mot den typen av diskriminering och kränkande särbehandling på i stort sett alla arbetsplatser idag. Det är något som jag och många andra ser som en självklarhet, säger Malin. 

Jag tycker inte du ska behöva ha ’skinn på näsan’ för att kunna jobba i mansdominerade branscher.

Malin

För några år sedan tröttnade hon och skapade en egen Facebook-grupp för fastighetsbranschen, som ska vara fri från diskriminering. I gruppen postas allt från roliga klipp relaterat till fastighetsskötares vardag till konkreta jobbfrågor och tips.

– Det handlar ju inte om att censurera, utan om att det ska finnas ett forum för fastighetstekniker och andra inom yrket där man har en grundläggande respekt för varandra. Där de som är nya i branschen ska få ställa frågor utan att bli dumförklarade, säger Malin. 

Tufft att vara ung kvinna i branschen

Hon har arbetat som drifttekniker i sju år och minns att det kunde vara tufft som ny och ung kvinna i branschen.

När hon var ute på jobb fick hon ofta sin kompetens ifrågasatt, särskilt från äldre män som varit många år i yrket.

– Det kändes som om jag var tvungen att hävda min kompetens hela tiden i början. Jag själv är bra på att säga ifrån, men jag tycker inte du ska behöva ha ”skinn på näsan” för att kunna jobba i mansdominerade branscher, säger hon.

Jämställdhetsarbetet behöver växlas upp

För att locka fler kvinnor till yrket anser Malin att fler arbetsgivare i fastighetsbranschen behöver växla upp sitt arbete för jämställdhet och inkludering.

– En gång var jag på en arbetsplats där ledningen ursäktade en killes sexistiska beteende med orden ”han har jobbat på Volvo, du vet ju hur det är där”. En fullständigt oacceptabel ursäkt, säger hon.

”Det är ett jättebra karriärval”

Malins arbetsvardag består i dag bland annat av fastighetsautomation, styr- och reglerteknik och ventilationsteknik.

Hon säger att hon älskar sitt jobb, och hoppas kunna inspirera fler att söka sig till fastighetsbranschen.

– Jag trivs sjukt bra och utvecklas hela tiden. Börjar du som fastighetsskötare är alla dörrar öppna, du kan välja vilket spår du vill och vidareutbilda dig till en mängd olika yrkesroller. Det är ett jättebra karriärval i osäkra tider.