Fastighets upptäckte under en granskning av medlemmarnas löner på företaget Scandium Service att tre medlemmar varken fått branschvanetillägg eller semesterförmåner i enlighet med serviceentreprenadavtalet. 

Fastighets stämde därför Scandium och arbetsgivarorganisationen Almega Serviceföretagen i Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott.  

– Om arbetstagaren har jobbat en viss tid ska lönen räknas upp med vissa belopp. Det är flera arbetstagare som inte har fått den uppräkningen via branschvanetillägget. Det yrkar Fastighets i stämningsansökan på att de ska få, säger Henric Ask, förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd. 

Avvaktar beslut från konkursförvaltare

Totalt kräver Fastighets att bolaget ska betala 237 600 kronor i branschvanetillägg till de tre medlemmarna och 147 170 kronor i semesterförmåner i stämningsansökan som lämnats till Arbetsdomstolen. Fastighets yrkar även på allmänt skadestånd för var och en av de tre medlemmarna och även för egen del. 

– Det finns fler anställda på samma arbetsplats som inte heller fått dessa pengar, men Fastighets för bara sina medlemmars talan här, säger Henric Ask. 

Men eftersom Scandium försatts i konkurs har tingsrätten i Hässleholm utsett en konkursförvaltare, som nu går igenom alla fordringar som finns på bolaget. 

Henric Ask har skickat fordringarna som Fastighets har i sin stämningsansökan till konkursförvaltaren.

–  Vi avvaktar ett beslut därifrån om våra krav, säger han.

”Vänta inte med att kontakta facket”

När bolaget gått i konkurs kan de tre städarna ändå få ut en del av pengarna via statliga lönegarantin. Den säkerställer att anställda får löner och andra ersättningar trots att företaget man jobbat eller jobbar på gått i konkurs. 

– Kan vi få ut pengarna den vägen finns ingen anledning för oss att fortsätta processen i Arbetsdomstolen, säger Henric Ask. 

Scandiums tidigare styrelse har dock överklagat tingsrättens beslut om konkurs till hovrätten och vill att det upphävs.

Porträtt på Ewa Edström i en skjorta med leopardmönster.
Ewa Edström, ombudsman på Fastighets.

Ewa Edström, verksamhetsansvarig för avtal och förhandlingar centralt på Fastighets, understryker vikten av att höra av sig till facket på en gång om man märker att arbetsgivararen slarvar med att betala ut lön och skicka lönespecifikationer.   

– Lita inte på löften om att det kommer att komma pengar. Om ett företag är på obestånd är det ganska sannolikt att det kommer att begäras i konkurs, säger hon. 

Tidsmässiga begränsningar

Via statliga lönegarantin kan man visserligen få ut lön, semesterersättning och uppsägningslön. Men det finns ett tak på hur mycket du kan få ut. Och det finns tidsmässiga begränsningar när det gäller lönefordringarna. 

Du kan bland annat bara få lön som du tjänat in tre månader innan företaget lämnade in sin ansökan om konkurs till tingsrätten. 

–  Oftast förlorar man pengar om man bara sitter och väntar och inte kontaktar facket direkt, säger Ewa Edström.