Vattenstrålen skär rakt igenom en stövel och genom betong i trailern till den webbaserade utbildningen ”Arbeta säkert med höga tryck”.

I de olika avsnitten följer tittaren Erik Ekstrand, känd från humorduon Erik och Mackan, som får lära sig om risker och säkerhet när man jobbar med höga tryck – alltså mellan 200 och 5000 bar.

En vanlig biltvätt har 80 bar i tryck, men redan då kan vatten tränga in kroppen och skada vävnader om det sker en olycka.

Viktigt att bytas av ofta

Två av Fastighets medlemmar som jobbar som sanerare är med som expertröster i filmerna.

Stefan Karlsson är regionalt skyddsombud i Karlskrona fyra dagar i veckan och jobbar på Jotec en dag i veckan.

– Det viktigaste är säkerheten. Att ha koll på utrustningen och omgivningen, vart man har sina arbetskamrater, säger Stefan Karlsson.

Det är också viktigt med ergonomin, hur man står för att inte få ont i kroppen eller ramla ned om man står på ett tak eller en ställning.

– Man måste bytas av ofta vid sådana här arbetsuppgifter. Man ska ha händerna under axlarna och böjda knän, säger Stefan Karlsson.

Stefan Karlsson.

Behöver i värsta fall amputera

Tommy Holmbom jobbar som sanerare på Ringhals. Han säger att det är välbehövligt med en uppdaterad utbildning för höga tryck.

– Det är viktigt att vara noggrann och försiktig. Jag brukar säga att det är inte de nya som skadar sig utan det är de erfarna som slappnar av och blir nonchalanta och bekväma. Nya känner sig inte 100 procent trygga och då blir man mer noggrann, säger Tommy Holmbom.

En risk som finns enligt Tommy Holmbom är att spola sig själv i foten utan säkerhetsskor på. Det kan ske när man ska provspola innan man kör igång på riktigt.

– Det är inte otänkbart att man inte tar på sig stövlar som man inte kan böja på benen med, ifall det är så att man måste ändra på något och man har gjort det här hur många gånger som helst, säger han och fortsätter:

– Men om något inte går som det brukar och man råkar spola sig på foten så kan det bli att man måste amputera om det inte behandlas i tid. Man kan ju vara långt från sjukvård till exempel.

Tommy Holmbom.

”Inte så jobbigt som jag trodde”

Stefan Karlsson berättar att han har erfarenhet av att vara med i instruktionsfilmer sedan tidigare när han jobbade inom militären. För Tommy Holmbom är det första gången han är med i ett sådant här projekt.

– Jag tycker att det var roligt att vara med. De som gjorde filmen var väldigt hjälpsamma så det var inte så jobbigt som jag trodde, säger Tommy Holmbom.

Filmen är gjort av arbetsmiljöorgansiationen Prevent i samarbete med arbetsgivarorganisationen Almega och Fastighetsanställdas förbund. Den riktar sig till sanerare men finns tillgänglig för alla som är intresserade.