Nyligen skrevs ett bindande kollektivavtal, med fredsplikt, mellan Svenska hamnar och Hamnarbetarförbundet.

Och därmed är hamnkonflikten löst, av parterna själva och helt enligt den svenska modellen. Hamnkonflikten, själva ursäkten vår arbetsmarknadsminister Ylva Johansson använde när hon aviserade om inskränkningar i strejkrätten, är över.

Så, nu när hamnkonflikten är löst och strejkvapnet visar sig vara precis det som det skall vara, en balansskapande maktfaktor (vårt starkaste vapen) som tvingat parterna att förhandla fram en lösning.

Varför skall det ändras? När vi då riskerar att bli tvingade att gå med på sämre villkor för att strejkvarslen, redan 2020, riskerar att bli helt verkanslösa på grund av fördröjande och försvagande rättsliga invändningar från arbetsgivarparterna.

Om de nya ändringarna slarvas igenom på grund av politisk prestige och facklig apati, då riskerar ju alla vi i 6F att förlora makt, mark och påtryckningsmedel

Om de nya ändringarna slarvas igenom på grund av politisk prestige och facklig apati, då riskerar ju alla vi i 6F att förlora makt, mark och påtryckningsmedel, vilket kommer leda till sämre villkor för våra medlemmar.

Vi har redan gått med på mycket, för att få något o c h för att ta vårt ansvar, men nu får det räcka!

I och med lösningen på hamnkonflikten är det så kallade. ”kirurgiska ingreppet” i MBL bara till skada för oss inom 6F-förbunden

Vi, inom våra fackförbund, måste rusta för att stå emot kommande attacker från arbetsgivarparterna och för att flytta fram våra positioner – inte gå med på eftergifter som riskerar våra medlemmars arbetsvillkor och rättigheter.

I och med lösningen på hamnkonflikten är det så kallade. ”kirurgiska ingreppet” i MBL bara till skada för oss inom 6F-förbunden.

Vi uppmanar därför vår förbundsstyrelse att tänka om och tänka rätt!

”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav.”

Och det är bråttom, då den S-ledda regeringen – som ett dåligt skämt – ämnar lyfta lagförslaget i riksdagen den 2:a maj. Dagen efter arbetarens dag!