Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten. Prissumman ligger på 50 000 kronor.

Kan vara en doldis

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, är en av dem som sitter i juryn. Hon uppmanar alla att nominera – även den som inte är van vid att skriva, då det inte finns något krav på hur nomineringen ska se ut.

–Det finns så otroligt många ledstjärnor. Reglerna för att anmäla någon är både enkla och breda. Det kan vara allt ifrån att göra skillnad för en eller ett par personer till att ha varit med och arbetat fram ett kollektivavtal som påverkar väldigt många under lång tid, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det viktiga här är att en ledstjärna kan vara en person som arbetar i det tysta och som kanske inte ens är medveten om att de för någon annan upplevs vara en ledstjärna. Alla som blir nominerade borde känna sig som vinnare. Jag hoppas att priset ska sätta ljus på dem, men också skapa fler ledstjärnor.

Ska vara ansluten till LO

Vem som helst kan nomineras till priset, med det enda kravet att hen är ansluten till ett LO-förbund. Den nominerade behöver även godkänna att du skickar in hens personuppgifter. Du kan läsa mer om Ledstjärnan och skicka in din nominering här.

Sista datum att bidra är 30 april 2019.

Den här artikeln är först publicerad i tidningen Elektrikern, som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.