Karlstad, Haparanda, Finspång, Gnesta och Motala har alla Pridefiranden lördag den 31 augusti.

I Motala sammanfaller Pride med LO-förbundens familjedagar i år.

– Vi kommer att hålla till i Folkets hus i centrala Motala från klockan 11. Där kommer vi ha teater, loppis och olika teckningstävlingar bland annat, säger Joakim Häggkvist, som sitter i Fastighets styrelse i avdelning Mjölby.

Joakim Häggkvist på en Prideparad tidigare i år.

Sedan kommer facken att sluta upp med Pride-tåget som går vid 14-tiden.

Starka tillsammans

Johan Wahlin, ombudsman i region Tvärs med ansvar för facklig-politiska frågor, ungdom och jämlikhet, deltar också i Motala Pride.

– Det ligger i linje med våra värderingar som fackförbund att stå upp för jämlikhet, säger han.

Det har förekommit hot mot personen som anordnar Pride i Motala, berättar ombudsmannen.

– Då är det fackets roll att visa att vi är starka tillsammans och att stå upp för vår rätt att demonstrera, säger Johan Wahlin.

Fastighets har egna prylar med Pride-tema.

I jobbet med ökad jämlikhet har Pride stor del, menar Johan Wahlin. Det är ett bra sätt att få ut arbetet med jämlikhet till klubbarna och avdelningarna genom att uppmuntra dem till att engagera sig. 

– Vi vill också att fler ska våga engagera sig, säger han.

Vill sprida arbetet till arbetsplatserna

Förutom Pridedeltagande är det viktigt att jobba med attityder på arbetsplatser.

– Jag är säker på att många tycker att det är svårare att komma ut med sin sexualitet på sin arbetsplats än för sina familjer till exempel, säger Johan Wahlin och fortsätter:

– Vi kan sitta i förbundet och fatta beslut och göra verksamhetsplaner, men medlemmarna märker mest av det som sker lokalt. Därför vill jag sprida vidare arbetet med jämlikhet via skyddsombud och lokala förtroendevalda.

Han planerar att själv se till att frågan lyfts mer i samband med att förtroendevalda träffas.

– Det ligger på mig som människa, men också som ansvarig för de här frågorna, att lyfta det mer. Jag vill lyfta goda exempel då, arbetsplatser som har en bra strategi för att arbeta med jämlikhet och inkludering och bra arbetsgivare som lyfter frågan.