I dag presenterade regeringens sin statsbudget för 2020. Den innebär generella tillskott på fem miljarder till kommuner och landsting, som fördelas på samtliga kommuner och landsting efter befolkning.

Samtidigt görs skattesänkningar för sammanlagt 16 miljarder. Den största reformen i regeringens budget är att avskaffa värnskatten för höginkomsttagare, något som kommer att kosta staten 6,1 miljarder årligen. Det är något som väcker kritik från fackligt håll.

– Regeringen sänker skatten för rika män och låter vanligt folk betala. Det går stick i stäv med vad Sverige behöver. Det finns bra inslag i budgeten, som ökade statsbidrag till kommunerna och satsningar på arbetsmarknadspolitiken, men sammantaget är detta en politik som ökar ojämlikheten, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.   

Vad är värnskatt?

Värnskatten är en tilläggsskatt på fem procentenheter för den som under 2019 har en årsinkomst på mer än 703 000 kronor, alltså 61 000 kronor i månaden.

”Ger mest till de som redan har”

Fastighets ordförande Magnus Pettersson är också kritisk till slopad värnskatt som innebär skattelättnader för höginkomsttagarna.

– Budgeten ger mest till de som redan har, och det är inget som gynnar Fastighets medlemmar. De miljarder som läggs på skattelättnader för de rikaste hade kunnat satsas på vård, skola och omsorg som skulle hjälpa alla människor, säger Magnus Pettersson.

En annan fråga som väcker kritik från Fastighets är att Arbetsmiljöverket får 10 miljoner mindre än vad de begärt, något som Arbetet rapporterat om. I budgeten får Arbetsmiljöverket 677 miljoner under 2020, vilket är 10 miljoner mindre än vad myndigheten själv bedömer kommer behövas för att upprätthålla kvaliteten.  

– Det är helt fel utveckling. Arbetsmiljöverket har en jätteviktig uppgift för våra medlemmar.  Det är bara att titta på städbranschen som har stora problem med belastningsskador för städarna. Där har Arbetsmiljöverkets inspektioner stor inverkan för att förbättra situationen för våra medlemmar, säger Magnus Pettersson.

Ett resultat av januariavtalet

Regeringen medger själv i budgeten att förändringarna totalt sett ökar klyftorna mellan rika och fattiga i Sverige, men även klyftorna mellan män och kvinnor. Finansminister Magdalena Andersson hänvisar till att budgeten är ett resultat av Januariöverenskommelsen med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Ett av Liberalernas krav i överenskommelsen var slopad värnskatt.

– Det är klart att det är en annan fördelningsprofil än om Socialdemokraterna hade haft egen majoritet. Nu är det inte så. Att vi skulle avskaffa värnskatten har varit känt sedan länge men det hade vi inte gått med på om det inte också finns en lång rad reformer som vi Socialdemokrater tycker är viktiga för att bygga ett starkare Sverige, säger Magdalena Andersson (S), enligt Dagens Nyheter.