Städ och FM-bolaget Allianceplus har under flera års tid brottas med ekonomiska problem. Företaget tvingades genomgå en rekonstruktion och i början av året kom beskedet att Allianceplus stänger ner sin verksamhet helt på 24 orter. Över 60 servicemedarbetare på Fastighets avtal berördes av beslutet.

Fler än 60 städare varslas

Nu varslar företaget runt 65 städare runt om i landet, enligt Fastighets uppgifter. Bland annat varslas runt 40 städare som städar på polishuset i Stockholm, och runt tio städare i Örebro. Men enligt Allianceplus vd Dalia Ramzi har de nya varslen inget att göra med rekonstruktionen och de tidigare uppsägningarna.

– Allianceplus har kommit framgångsrikt ur rekonstruktionen och företaget är stabilt. Varsel är en helt normal del i vår bransch. Det handlar om kontrakt som går ut på upphandling och då varslar vi personalen om vi skulle tappa avtalet. Men vi hoppas fortfarande att vi ska vinna tillbaka de här kontrakten så att vi inte behöver säga upp personal, säger Dalia Ramzi.

Här varslar Allianceplus

Enligt Fastighets uppgifter varslar Allianceplus runt fyrtio städare i Stockholm, tio i Örebro, fem i Hallsberg och tio städare på olika orter i Skåne.

Oro för att bli av med jobbet

Fastighetsfolket har tidigare intervjuat kollegorna Hatemina Hidic och Lotta Wahlén som båda arbetar som städare på Allianceplus i Örebro. De har båda tagit sig tillbaka till städyrket efter sjukskrivningar på grund av arbetsskador. Men nu varslas de från sina städjobb. Hatemina Hidic känner en oro för att bli av med jobbet.

– Jag oroar mig för att det ska bli svårt att hitta ett nytt jobb om jag blir uppsagd. Jag tänker mycket och mår absolut inte bra. Jag vet inte hur jag ska kunna betala räkningarna, säger hon.

Hennes kollega Lotta Wahlén håller med om att det känns svårt att hitta ett nytt jobb om varslet övergår i uppsägning. Hon har arbetat på Allianceplus i fjorton år.

– Jag fyller 63 i år så jag har inte långt kvar till pension. Jag kommer söka jobb om jag blir uppsagd men mina utsikter att få ett nytt jobb känns inte så stora med tanke på både min ålder och min sjukdomshistorik, säger hon.

Många får nytt jobb efter uppsägning

Även i Skåne varslas totalt tio städare från Allianceplus på flera orter. Björn Lindberg som är ombudsman på Fastighets region Syd säger att Allianceplus är ett av de företag i Skåne som varslat flest städare om arbetsbrist på senaste tiden.

– Det är det företag vi haft flest förhandlingar om arbetsbrist på. Men när det gäller städare så är det ändå en hög andel av de som förlorar jobbet som får nytt jobb snabbt, säger Björn Lindberg.

Förmåner för de som varslas

För de fyrtio städare som varslas på polishuset i Stockholm har Fastighets förhandlat med Allianceplus om att de som stannar kvar uppsägningstiden ut ska få en extra ersättning.

– Vi har förhandlat fram en premie för de som stannar tills kontraktet går ut. Vi har också förhandlat fram att om Allianceplus vinner upphandlingen får städarna en dags kompledigt i månaden om man är medlem i Fastighets, säger Nicklas Nilsson som är ombudsman för Fastighets.

Nasa Nimat Kazkoz är klubbordförande och huvudskyddsombud för Allianceplus i Stockholm. Hon säger att systemet med offentliga upphandlingar skapar stor osäkerhet för personalen i städbranschen.

Nasa Nimat Kazkoz, huvudskyddsombud för Allianceplus i Stockholm.

– Det är jättebra att Fastighets och Allianceplus kommit överens om förmåner i samband med varslet. Men självklart skapar ett varsel alltid oro hos personalen. Många kan inte svenska och har svårt att förstå skillnaden på varsel och uppsägning och hur det kommer att påverka dem. Systemet med de ständiga upphandlingarna där billigaste pris vinner skapar en otrygghet i hela städbranschen, säger hon.