Coronapandemin har gjort att flygtrafiken till och från Sveriges flygplatser minskat drastiskt. Enligt statistik från Swedavia har flygtrafiken via bolagets tio flygplatser i Sverige gått ner med 98 procent i april i år, jämfört med samma månad förra året.

Det har lett till stora uppsägningar bland flygplansstädare, alla Sodexos städare på Arlanda och Landvetter är antingen uppsagda eller varslade om uppsägning. Av Sodexos städare på Arlanda har 70 redan sagts upp, och nu har arbetsgivaren varslats övriga 50 städare.

”Känner mig väldigt orolig”

En av dem som blivit uppsagd är Mengistu Muche Birhanu som arbetat som städare på Arlanda i fyra år. I fredags arbetade han sin sista dag. Han säger att han aldrig varit arbetslös sedan han kom till Sverige från Etiopien för drygt tio år sedan.

– Jag känner mig väldigt orolig för vad som ska hända nu, sedan jag kom till Sverige har jag aldrig varit arbetslös. Men jag hoppas att vi ska få tillbaka jobben när flygen börjar gå igen, säger Mengistu Muche Birhanu.

Mengistu Muche Birhanu

Av Sodexos städare på Landvetter är två redan uppsagda och nyligen fick de elva övriga städarna besked om varsel på grund av arbetsbrist. Jonas Persson är skyddsombud för Fastighets och har arbetat på Landvetter i 16 år.

Under april månad var han korttidspermitterad men under maj har han varit utlånad till Västra Götalandsregionen. Nu arbetar han med att städa på vårdcentraler och tandläkarmottagningar.

­– Behovet av lokalvård har ju minskat på flygplatserna men ökat till exempel i vården, så jobb finns det ju. Men det är klart att ett varsel skapar oro. Jag har familj och kan tänka mig att söka många olika jobb. Jobb finns det nog bara man kan vara flexibel, säger Jonas Persson.  

Städare kan flyttas till vården

Fastighets har gjort en överenskommelse med HRF, Kommunal, Sodexo och ISS Services om att personal ska kunna arbeta på andra avtalsområden under coronakrisen. Till exempel ska medlemmar i Fastighets kunna omplaceras för att arbeta på Kommunals avtalsområde, med att städa inom vården. På samma sätt ska HRF:s medlemmar kunna arbeta på Fastighets avtalsområde, istället för att sägas upp. Ett krav som Fastighets fått igenom i uppgörelsen är att anställda som tillhör riskgrupp, eller bor med någon i riskgrupp, inte kan tvingas städa inom vården.

Rätt till återanställning

Om Sodexo börjar anställa igen har de som sagts upp rätt till återanställning inom nio månader, enligt Lagen om anställningsskydd, las. Silvio Siles som är klubbordförande på Sodexo säger att Fastighets kommer att bevaka medlemmarnas rättigheter.

Silvio Siles, ordförande för fackklubben på Sodexo.

– I förhandlingarna om varslen kommer vi att driva frågan om att först och främst omplacera till andra städuppdrag i stället för att säga upp. Personalen har lång erfarenhet och bra kompetens i branschen. När flygen sedan börjar gå så kommer vi se till att de som sagts upp har återanställningsrätt under 9 månader enligt las, säger han.

Färre uppsägningar i branschen

Samtidigt som varslen på Arlanda och Landvetter är stora har den höga takten som anställda sagts upp och permitterats i på grund av coronakrisen lugnats på Fastighets avtalsområde. Fastighets senaste siffror från den 20:e maj visar att 2938 personer korttidspermitterats och 686 personer har sagts upp på grund av arbetsbrist.

Jag har alltid jobbat, så jag kan inte bara sitta hemma. Det känns jättesvårt

Mengistu Muche Birhanu, tidigare städare på Arlanda

Fastighets ombudsman Ewa Edström säger att de får signaler om att många städbolag rekryterar när städningen utökas under coronapandemin.

– Takten som uppsägningar och permitteringar sker i har dragits ner. De som drabbas hårdast är just städare på till exempel flygplan och fartyg, säger hon.

Antalet varsel sjunker i Sverige

Mellan den 25 och 31 maj varslades 1 678 personer om uppsägning i Sverige. Det är det lägsta antalet på en vecka sedan coronakrisen inleddes, och antalet varsel har planat ut de senaste veckorna. Totalt har 77 758 personer varslats om uppsägning sedan början av mars. Andelen arbetslösa i Sverige är nu 8,5 procent.
Källa: Arbetsförmedlingen

Sodexo: Nödvändigt att varsla

Lars-Göran Bringhorn är driftdirektör på Sodexo. Han menar att varslet om uppsägning för flygplansstädarna var nödvändigt med tanke på situationen under coronakrisen. Enligt Lars-Göran Bringhorn har Sodexos städuppdrag på Arlanda sjunkit från 200 dagligen till mellan fem och tio per dag. På Landvetter har Sodexo inte haft några städuppdrag under en period och nu endast ett till två per dag.

– Men vi hoppas ju att det ska vända, ambitionen är inte att lägga ner vår verksamhet. Så snart flygtrafiken rullar igång kommer vi återanställa. Men flygs det inte har vi inget jobb att utföra på flygplatserna, säger han.

Varför har ni inte kunnat omplacera till andra uppdrag?

– Vi har tittat på möjligheterna att omplacera. Men de utökade uppdrag vi fått, inom till exempel vården, är tillfälliga. Men förhoppningsvis kan några av de som varslats få fortsätta på andra uppdrag, säger Lars-Göran Bringhorn.

Mengistu Muche Birhanu som nu är arbetslös har tryggheten att kunna få ersättning från a-kassan under arbetslösheten. Men målet är att hitta ett nytt jobb så snart som möjligt.

– Jag har alltid jobbat, så jag kan inte bara sitta hemma. Det känns jättesvårt, säger han.