Efter att riskgrupperna och personalen inom vård och omsorg fått sina vaccin, måste man prioritera arbetare som varje dag jobbar ute i samhället och utsätter sig för smittan. Det menar LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”De bär samhället”

– Vi skyddar inte dem som bär samhället i dag. Det är alltifrån personal i barnomsorgen, i butiker, de som jobbar i kollektivtrafiken. De kan inte stanna hemma, utan tvingas gå till jobbet varje dag. Och de kan inte skydda sig från att träffa många andra människor i jobbet. Vi anser att man självklart först måste vaccinera dem, sa Susanna Gideonsson på en pressträff i dag.

På pressträffen, som LO kallade för ”skyddsåtgärder för vanligt folk”, presenterades förslag på olika åtgärder som har med coronapandemin att göra.

All personal ska kunna skickas hem

Ett förslag var att företag, exempelvis restauranger, ska kunna ”övervintra”. Det vill säga att regeringen ska tillåta heltidspermittering av personal. Personalen korttidspermitteras på 100 procent, verksamheten stängs ned helt och ägarna får omsättningsstöd, hyressubventioner eller annat stöd.

– Hotell- och restaurangbranschen drabbades över en natt i princip. Ännu tuffare är det nu. Därför vill vi se stöd så att arbetsgivaren faktiskt kan skicka hem så många som möjligt, utan att företagen försvinner. I de mest drabbade branscherna vill vi se möjlighet till heltidspermittering, så att företagen kan övervintra och jobben finns kvar när vi kommit till bukt med pandemin, sa LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.