Ekot rapporterar att LO:s styrelse i går bestämde att representantskapet, det högsta beslutande organet inom LO mellan kongresserna, ska kallas till möte den 27 maj. Där ska de avgöra om LO ska återuppta förhandlingar med Svenskt Näringsliv om den del av las-uppgörelsen som rör omställningsförsäkring. Uppgifterna bekräftas av LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

I december sa IF Metall och Kommunal ja till en överenskommelse med Svenskt Näringsliv och PTK om förändringar i arbetsrätten och las, samt ett omställningsstöd. Resten av LO sa nej. I och med detta är villkoren för omställningsstödet olika för dem som är med i uppgörelsen och de som står utanför.

Vill ha nytt omställningssystem

TSL Trygghetsfonden heter det nuvarande systemet för omställning för arbetare i privat sektor. Det drivs av LO och Svenskt Näringsliv och omfattar alla arbetsplatser som har ett kollektivavtal med ett LO-förbund. 

Susanna Gideonsson säger att LO vill förhandla om hur systemet ska se ut framöver efter att las-avtalet är på plats.

– Det avtal vi har i dag är obsolet. Det är inte verksamt, säger hon till Ekot.

Fastighets säger till Fastighetsfolket att de inte har någon kommentar till uppgifterna just nu.