Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

1.

Ofödda barn kan drabbas om mamman använder städsprej

En kvinna som sprejar rengöringsmedel eller desinfektionsmedel löper en ökad risk att senare i livet få barn med astma. Forskaren påpekar dock att de allra flesta barn inte får astma, oavsett om mamman har använt sprej eller inte.

– Inget rengöringsmedel eller desinfektionsmedel i sprejform är bra för insidan av lungorna. De tränger in djupt, säger Cecilie Svanes, professor vid universitetet i Bergen.

2.

Facklig kritik mot uppsägningar i Karlstad

Vi har tidigare berättat att KBAB i Karlstad tänker säga upp plusbovärdarna och lägga ut deras städjobb på entreprenad. Trygghetsarbetet kan föreningar få ta hand om. Nu växer kritiken från fackliga i fastighetsbranschen.

– KBAB är välkomna hit till Göteborg och se hur vi gör för att öka tryggheten, säger Camilla Claesson, fastighetsskötare, klubbordförande på Familjebostäder och ledamot i Fastighets förbundsstyrelse.

3.

Fortsatt nej till huvudavtal

Fastighets säger fortfarande nej till att vara med i LO:s och Svenskt Näringslivs huvudavtal och las-överenskommelsen.

Joakim Oscarsson är avtalssekreterare och tredje ordförande i Fastighets. Han förklarar att Fastighets säger nej för att facket inte ställer upp på försämringar i anställningstryggheten som ligger i lagförslaget som tagits fram efter parternas överenskommelse.

Förbundets medlemmar får i vilket fall ett bättre omställningsstöd. Det betyder att anställda som behöver utveckla sin kompetens eller blivit uppsagda får ett mer generöst stöd än i dag.