– Jag vill bara ha det lugnt. Men nu vet jag inte vart jag ska ta vägen. Jag har aldrig varit på Arbetsförmedlingen, säger hon.

”Visar vilken syn företaget har”

Fastighets Ewa Edström blev rasande när hon hörde talas om historien:

– Företaget slänger bara ut henne. Även om det inte går att angripa rättsligt så visar det vilken syn de har på sin personal. Är inte de här 43 åren värda någonting?

Läs också Sodexo: Vi sade upp henne med respekt

Handlingar i plastkasse

Rinkeby har varit Naciye Tümers hemvist sedan hon kom till Sverige, lägenheten på Storbyplan de senaste 32 åren. Hon kastar ut portnyckeln från balkongen ner till mig och inne i den ljusa fyran serverar maken te och söta dadlar.

En plastkasse med handlingar kommer fram. Läkarutlåtanden, utredningar – och så den där uppsägningen. Naciye Tümer bläddrar bland papperna och börjar berätta.

Uppsägningen kom som en chock

Det var den 1 oktober i 2021. Närmaste chefen hade ringt och bett henne komma till mötet med HR-chefen. Naciye Tümer kände att något var på gång och bad sin syster följa med. Lillasyster Yeter är säker på svenskan och det kändes tryggt. Två från fackklubben var också med på mötet på huvudkontoret i Solna.

Ändå kom det som en chock när papperet landade på bordet framför henne. Hon fick sparken. Det kändes som ett omänskligt besked av HR-chefen Helene Leijonklint.

– Hon sa att jag inte duger längre, att hon hade rätt att säga upp mig, att hon hade kollat det med sina jurister … och att det inte spelade någon roll om jag skrev under eller inte.

Min trygghet rycktes bort

Naciye Tümer

Naciye Tümer blev helt röd i ansiktet, och tyst. Facket ville ha överläggningar, som så småningom blev en förhandling.

– Jag blev jätteledsen. Min trygghet rycktes bort, säger Naciye Tümer.

Chefen förklarade att det var av medicinska skäl som anställningen ska upphöra sex månader senare, den 22 mars i år.

Första jobbet som 17-åring

Den 1 november 1978 klev Naciye Tümer in på sitt första jobb, 17 år gammal och småbarnsmamma. Städjobbet var på Postgirot i Stockholm, hon kände sig trygg som statsanställd.

– Jag tänkte att nu ska jag tjäna pengar. Jag behövde dem för hämta hem min man från Turkiet och för att hämta tillbaka min dotter som var ett år och bodde hos min mamma hemma i Kulu.

Planen lyckades och familjen kunde leva ihop igen. Maken Fahrettin Tümer berättar att Naciye Tümer var yngst bland städarna då. Och att hon var bra på sitt jobb.

Sedan har hon fortsatt i alla år. När Postgirot på 1990-talet la ut städningen på entreprenad följde hon med till Partena, som senare har blivit Sodexo.

”Jag var stolt – jag hade lön”

– Jag var stolt. Jag hade lön, var inte beroende av någon och kunde försörja mina barn. Och nu är jag stolt över mina barn, båda flickorna jobbar på dagis och pojken har egen budbil.

Hennes senaste uppdrag var hos Microsoft i Akalla på morgonen och så vidare till H&M i Kista för andra halvan av fyratimmarsdagen. Det var för två år sedan, därefter är hon sjukskriven. Naciye Tümer har sedan många år sjukersättning (det som förr kallades förtidspension) på halvtid, medan sjukskrivningen behöver nya läkarutlåtanden. Och hon har hamnat mellan två olika läkare.

Olika läkare ger olika svar

I dag är rygg och knän stela och onda av artros. Det smärtar i händer och handleder efter misslyckade operationer av karpaltunnlarna. Ett befarat hjärtfel var falskt alarm, så det lutar åt att de problemen är attacker av panikångest. Hon tar rollatorn när ska gå ut.

– Ja, visst det är arbetsskador, men det har ingen anmält. Läkaren sa att min chef skulle göra det … Nu ska facket försöka hjälpa mig.

Företagshälsovårdens läkare skriver att hennes arbetsförmåga är helt nedsatt, vilket gör att hon får sparken från jobbet. Medan Försäkringskassans läkare inte håller med om den saken och därför inte går med på hel sjukersättning.

Hoppet är hel sjukersättning

– Hur kan de bara sparka ut en sjuk människa? Varför kan inte facket skydda henne? undrar maken Fahrettin Tümer.

Naciye Tümer själv orkar inte riktigt tänka på framtiden. Hon är 60 år och undrar hur hon ska försörja sig efter mars. Hoppet står till ett nytt besked från Försäkringskassan – om hel sjukersättning.

– Jag vaknar mitt i natten, sätter på tv:n går ut på balkongen. Jag blir rädd, det känns som om de lägger mig i en grav.

Uppsägning av medicinska skäl

Så här ser juridiken ut, enligt Dan Holke, chef på fackens juristbyrå LO TCO Rättsskydd:

• Om arbetsgivaren har vidtagit alla tänkbara åtgärder för att rehabilitera personen kan hen under vissa förutsättningar sägas upp. Förutsättningen är att den nedsatta arbetsförmågan är stadigvarande, och att personen inte kan utföra något arbete av betydelse för arbetsgivaren.

• Uppsägningen kan prövas i domstol. Det kan vara meningsfullt om den uppsagda vill fortsätta jobba.

• Ingen vet inte hur vanligt det här är. De flesta fall avgörs i förhandlingar där den uppsagda kanske får några extra månadslöner.

• Arbetsförmedlingen kan bedöma att en person saknar arbetsförmåga, men det är Försäkringskassan som bedömer rätten till sjukersättning. Om Försäkringskassan bedömer att personen klarar andra mindre fysiska arbeten än städning finns det risk att personen ändå inte får sjukersättning. Den uppsagda hamnar mellan stolarna.

Förändring på gång?

En statlig utredning föreslår att det ska bli lättare att få sjukersättning för dem som har fem år eller mindre kvar till pensionsåldern. Det är i dag 60 år. Förslaget är att personens arbetsförmåga ska bedömas bara mot arbeten i yrken som hen har erfarenhet av, samt andra lämpliga arbeten som är tillgängliga. Inte mot alla arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.