– Vi försökte förklara för Naciye varför vi säger upp henne. Men det är förstås jättetragiskt för henne.

Naciye Tümers rygg och knän är stela och onda av artros. Hon har smärtor i händer och handleder efter misslyckade operationer av karpaltunnlarna och flera andra åkommor.

Naciye Tümer har sedan många år sjukersättning (det som förr kallades förtidspension) på halvtid, och har städat på den andra halvan tills hon för två år sedan blev sjukskriven.

Läs mer Naciye fick sparken efter att ha städat i över 40 år

Har företaget vidtagit alla tänkbara åtgärder för att rehabilitera henne?

– Vi har gjort en omplaceringsutredning. Men hennes läkare bedömer att hon inte har någon arbetsförmåga, varken för städning eller annat. Då är det inte aktuellt med rehab eller arbetsträning, säger Helene Leijonklint.

HR-chefen blev förvånad

Både hon och företagsläkaren blev därför förvånade när Försäkringskassan inte beviljade Naciye Tümer sjukersättning på heltid.

Hulja Yildis är skyddsombud på Sodexo och ett stöd för Naciye Tümer som blir av med jobbet.

Hulja Yildis är skyddsombud på Sodexo. Hon och klubbens ordförande var med på mötet då Naciye fick sin uppsägning.

Facket efterlyser ett tack

Facket kallade till förhandling där de ifrågasatte uppsägningen. Den slutade i oenighet och uppsägningen var ett faktum. De fackliga representanterna på företaget frågade förbundets experter om råd, men beskedet är att uppsägningen inte kan ifrågasättas juridiskt.

Klubben anser att Naciye Tümer i det läget skulle ha fått kompensation från företaget.

– Ett tack för trogen tjänst, säger Hulja Yildis.

Kan klassas som arbetsskada

De fackliga på Sodexo kan nu hjälpa Naciye Tümer att överklaga Försäkringskassans avslag när det gäller sjukersättning. De är också på gång att försöka få en sjukdom klassad som arbetsskada.

– Det finns domar som slår fast att karpaltunnelsyndromet är förknippat med städjobb. Så vi hjälper till med att anmäla de problemen som arbetsskada, säger Hulja Yildis.

Tror att det kommer att drabba fler

Hon blickar samtidigt framåt i hela städbranschen:

– Jag tror att det kan komma flera som hamnar i samma situation som Naciye.

Naciye Tümer själv orkar inte riktigt tänka på framtiden. Hon är 60 år och undrar hur hon ska försörja sig efter mars. Hoppet står till ett nytt besked från Försäkringskassan – om hel sjukersättning.