Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

1.

Restriktionerna är borta – städarna hoppas på mer jobb

I onsdags slopades de flesta coronarestriktionerna. Det kan leda till mer städning, tror städarbetsgivarnas organisation.

Emma Unevik är ordförande för Almega Serviceföretagen och hon tror att det blir mer städupphandlingar efter pandemin. Enligt henne kan det för många företag vara en möjlighet att växa och få nya kunder. 

Silvio Siles, Fastighets klubbordförande på Sodexo, tänker främst på dem som städar på flygplatserna. När restriktionerna hävs och flygtrafiken får fart kan många uppsagda städare få jobb igen.

2.

LO-utredare: ”Orimliga krav på arbetarkvinnor”

LO-utredaren Kjell Rautio vet att många som har blivit sjuka av jobbet förlorar sin försörjning. Han säger att det är arbetarkvinnorna som drabbas hårdast – när arbetsgivare missköter rehabiliteringen och Försäkringskassan ställer orimligt hårda krav.

Han läste artikeln om städaren Naciye Tümer som fick sparken efter över 40 år i yrket.

– Hennes berättelse är tecken på ett systemfel. Det ställs för ringa krav på arbetsgivarna samtidigt som försäkringsskyddet är för dåligt för de anställda, säger han.

3.

Klyftorna ökade under pandemin

Till sist kan vi berätta att näringslivets toppchefer nu tjänar 86 gånger mer än en städare och 74 gånger mer än en fastighetsskötare. LO:s årliga rapport om elitens löner visar också att skillnaden mellan toppdirektörernas lön och en arbetares lön har ökat under pandemin.