Visst minns ni nyheten om statsminister Magdalena Anderssons hemstädning? Att hon köpte städning av ett företag utan kollektivavtal, där vd:n dömts för skatteböter för att ha använt bluffakturor. Plus använt en underleverantör med städare utan arbetstillstånd.

Tyvärr är det inte ovanligt i städbranschen med skattefusk, svarta löner och utnyttjande av arbetskraft.

Nyligen granskade Fastighetsfolkets reporter Anton Kasurinen ett liknande fuskföretag.

Städfirmans vd har dömts för skattebrott och firman dömts till företagsbot. Orsaken är att företaget använt falska fakturor för att fiffla med moms och få loss pengar till svarta löner.

Den här gången är det inte en toppolitiker som missar att kolla att hemstädningen utförs av en seriös firma

Den här gången är det inte en toppolitiker som missar att kolla att hemstädningen utförs av en seriös firma.

Den här gången är det ett av Sveriges största sjukhus och Stockholms universitet som inte haft koll på hur de använder våra skattepengar. De anlitar det stora etablerade städföretaget Miab, men Miab har i sin tur lejt den brottsdömde underleverantören för golvvård och annan städning.

Nog kan vi kräva mer av offentliga institutioner som köper tjänster med skattemedel?

Efter avslöjandet om statsministerns städning uppstod en diskussion om hur man kan kontrollera företag. Och visst kan det vara svårt för privatpersoner att skilja seriösa leverantörer från oseriösa. Men nog kan vi kräva mer av offentliga institutioner som köper tjänster med skattemedel?

Såväl Karolinska sjukhuset som Stockholms universitet påstår sig ha noggranna kontroller, men det är först när Fastighetsfolkets reporter ringer upp och ställer frågor om skattebrottet som de förstår vad som hänt.

Arbetslivskriminaliteten har fått en självklar plats i den politiska debatten.

Städare ska inte behöva jobba svart. Våra skattepengar ska inte försnillas

Det är helt rätt. Städare ska inte behöva jobba svart. Våra skattepengar ska inte försnillas. Det offentliga ska göra schyssta upphandlingar och använda leverantörer som har rent mjöl i påsen.

Det finns alldeles för många skrupellösa arbetsgivare som utnyttjar sina anställda.

Riksdagen har nyligen röstat fram lagändringar som ska sätta stopp för att utnyttja arbetskraft som kommer till Sverige på arbetstillstånd. En av ändringarna är krav på obligatoriskt anställningsavtal innan ett arbetstillstånd beviljas. Från 1 juni gäller även exempelvis krav på arbetsgivare som ändrar villkoren att meddela det till Migrationsverket.

För någon månad sedan presenterades också nya regionala krimcenter där flera myndigheter ska jobba ihop mot arbetslivskriminalitet. Nu ska 60 inspektörer från Arbetsmiljöverket fokusera på brott och fusk i arbetslivet.

Det är välkommet med åtgärder mot utnyttjande och fusk av alla slag. Det är på tiden att det som kallats skuggsamhället uppmärksammas, och att arbetsgivare som bryter mot lagar och regler får strålkastarljuset på sig.