– Det viktigaste nu är att bygga den nya organisationen och få den att fungera. Vi ska prata med alla delar av Fastighets, från nord till syd, i stora städer och på mindre orter, säger Fastighets nya förbundsordförande.

– Och det kan vi bara göra genom många möten med människor.

Långvägare i facket

Lennart ”Lemmy” Mauritzon klev in på ett vikariat som fastighetsskötare på Vätterhem i Jönköping 1994. Året därpå togs arbetsplatsen ut i strejk och han fick fackets uppdrag att räkna strejkkorten. Sedan har förtroendeuppdragen följts av 20 år som lokalombudsman i Fastighets. Själv beskriver han sig själv som en liten kille från en småländsk by som heter Hullaryd.

Från och med nu är han förbundsordförande i Fastighets, så det blir veckopendling från norra Småland och särbon i Jönköping till kontoret på Hagagatan i Stockholm. En viktig uppgift blir att samla fackförbundet.

”Organisationen ska växa”

– Jag vet inte hur det går till, men jag är bra på att jobba med människor, ge dem förtroende, bolla idéer och få dem att växa och våga. Mitt uppdrag är att få organisationen att växa, säger han.

Att hejda medlemstappet i Fastighets ser Lennart Mauritzon som ett tufft jobb för sig själv – och för alla andra i facket:

– Det handlar om klassisk organisering och nytt tänkande. Vi måste ut på arbetsplatserna, både där vi har representanter och där vi är dåligt organiserade.

Tuff avtalsrörelse väntar

Hur tänker då en ny ordförande om avtalsrörelsen som håller på att rulla i gång? Den som ska ge alla som jobbar på Fastighets avtal nya löner under nästa år. Löner som ska förhandlas fram med arbetsgivarnas organisationer.

– Det blir skitsvårt … vi har krig i vår närhet och har gått igenom en pandemi. Och till detta kommer klimatomställningen som ställer krav på oss allihop.

Lennart Mauritzon beskriver sig som den ”gamla stammens ombudsman” och säger att förhandlingar har byggt upp hans styrka som problemlösare. Han är beredd att vara med och driva löneförhandlingarna tillsammans med avtalssekreteraren Joakim Oscarsson.

 – Det blir svårt för att arbetsgivarna kommer att begära att vi ska ta smällen för deras minskade vinster.

Han har en passion

Till sist, det något om dig själv som du vill berätta för Fastighets medlemmar?

– Ja, jag är en fanatisk och passionerad … inköpare av fiskegrejer. Men jag hinner inte fiska så mycket som jag skulle vilja.

Finns det en fisketur du aldrig glömmer?

– Det var i Norge för några år sedan. Vi hamnade i ett sej-race, de högg frenetiskt och fantastiskt. Samtidigt slog vädret om och solen kom fram. Framför oss simmade tio tumlare omkring.

Mauritzons mål för Fastighets

I sitt linjetal på årets kongress sammanfattade Lennart Mauritzon sina mål för förbundet fram till nästa gång. Hans plan är att Fastighets om fyra år har …

… 30 000 medlemmar (mot drygt 27 700 i dag).

… fördubblat sin närvaro på arbetsplatserna.

… 20 procent fler förtroendevalda.

… bildat 20 nya starka klubbar.

… dubbelt så stor medverkan i svensk press.