Det stundar just nu kollektivavtalsförhandlingar, i dessa dagar när gamla avtal går mot sitt slut.

Som vanligt så skyller arbetsgivaren på att det inte finns något löneutrymme. ”Det finns flera skäl till att säga nej till låglönesatsningar i avtalsrörelsen”, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega, i en intervju i Kommunalarbetaren.

Koskinen fortsätter: ”Jag vill inte låta hjärtlös. Men de som tjänar minst måste få det sämre innan de kan få det bättre”.

Enorm löneklyfta mellan städare och vd

Det är riktigt osmakligt. Medellönen för de 50 högst betalda vd:arna i Sverige är 86 000 kronor per dag. Det betyder att det räcker att arbeta 3,5 dygn för att nå en städares årslön. 

Där kan vi prata om att de borde stå tillbaka för att inte spä på inflationen. Men i stället slår de på oss låginkomsttagare.

Medellönen för de 50 högst betalda vd:arna i Sverige är 86 000 kronor per dag. Det betyder att det räcker att arbeta 3,5 dygn för att nå en städares årslön.

Stefan Koskinen säger inget om att vd:ar, chefer eller tjänstemän ska stå tillbaka i avtalsrörelsen. Nej, det nämner han inte ett ord om i intervjun.

Dags för höginkomsttagare att ta ansvar

Varför ska vi som jobbar på golvet inte få en lön som det går att leva på? Är det inte vi som jobbar på golvet så att tjänstemän har ett jobb att gå till? Är det inte vi som får slita med våra kroppar och blir utslitna i förtid? 

Är det inte vi som får slita med våra kroppar och blir utslitna i förtid? 

Visst kan det bli svårare för unga och arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden om lönerna är högre. Men med all rätt har också den kommande generationen en rättighet att få en bra inkomst att leva av.

Det är något som facken i generationer har kämpat hårt för. 

Vi har fått offrat mycket genom åren i fackliga strider. Men nu får höginkomsttagarna stå tillbaka för de hårt jobbande låginkomsttagarna och kyla den inflation som råder.

Tommy Engström, städare och skyddsombud på Samhall.