Thomas Odell, 74, är inhyrd hos det kommunala bostadsbolaget Upplandsbro-hus tillsammans med Dragisa ”Peppe” Todorovic, 66, från maj till september för att förstärka bolagets utemiljögrupp.

Det är andra sommaren de båda jobbar hos bostadsbolaget. Redan förra sommaren letade bostadsbolaget efter någon som kunde köra maskinen Heatweed, som hade köpts in för att bekämpa ogräs utan kemikalier. 

– Till sist ringde de Veteranpoolen. Vi tackade ja till uppdraget. Vårt enda krav var att vi skulle få komma och jobba båda två, säger Thomas Odell.

Thomas Odell med ogräsmaskinen i gräset.
Thomas Odell kör med ogräsmaskinen Heatweed i gräset. Den står på släpvagnen under arbetet.

Effektiv maskin

De två jobbande pensionärerna lyckades snart få fart på trädgårdsmaskinen som, enligt dem, passar väldigt bra att använda på plattor och i grusgångar, men inte i buskar och på gräsmattor. 

– Den är en jättelik tryckkokare som sprutar 120-gradigt vatten. Man kokar alltså bort ogräset. Maskinen är effektiv, men du når inte rotsystemen. Därför blir det en ongoing process hela sommaren, säger Thomas. 

”Peppe” och Thomas har alltid känt sig välkomna av den fasta personalen på arbetsplatsen. 

– Vi avlastar dem och tas bara in när vi behövs. Sedan är man av med oss, säger Thomas. 

Thomas Odell, fastighetsteknikern Dennis Woldert och Dragisa Todorovic ses varje morgon på Upplandsbro-hus.
Thomas Odell Dennis Woldert Dragisa Todorovic på Upplandsbro-Hus.

Fastighetsteknikern Dennis Woldert på Upplands-brohus ser bara fördelar med pensionärernas närvaro. Han känner inte att de konkurrerar med den ordinarie personalen om arbetsuppgifterna. 

Dennis Woldert kallar dem för superresurser.

– Som äldre har de mycket kunskaper att dela med sig av. 

Får tacka nej till jobb

Thomas valde att jobba vidare efter 65 mycket av sociala skäl. Han lever ensam och har haft ett händelserikt yrkesliv i andra sektorer, bland annat inom bemanning och sanering. 

Dragisa Todorovic med åkgräsklippare.
Dragisa Todorovic med åkgräsklipparen

Peppe hade 40 års erfarenhet av att driva restauranger när han hörde av sig till Veteranpoolen. Han ville behålla den standard han hade vant sig vid och ville fortsätta få lön. Men Peppe har träffat många pensionärer som jobbar på bemanningsföretaget för att de inte klarar sig ekonomiskt annars. 

– Jag träffar folk som är beroende av den här inkomsten. 

Får samma snittlön

Som anställda på Veteranpoolen omfattas de av bemanningsavtalet som slutits mellan LO och Kompetensföretagen. Veteranpoolen är bundet av det kollektivavtal som företaget de hyr ut personal till har. I det här fallet, Fastighets avtal. Peppe och Tomas får snittlönen som bostadsbolagets motsvarande fasta personal har per timme. En hel sommar med utomhusjobb passar Peppe och Thomas perfekt.  

– Jag har inte sett så mycket sol under alla mina år på mina restauranger. Nu vill jag bara jobba ute och lyssna på fåglarna, säger Peppe. 

FAKTA: Veteranpoolen

Veteranpoolen är ett auktoriserat bemanningsföretag som hyr ut pensionärer som utför hushållsnära tjänster, hantverkstjänster och trädgårdsarbete men också inom tjänster som administration. De som hyrs ut är ålders- eller avtalspensionärer. Det innebär att poolen är bunden av kollektivavtal för det avtalsområde som företaget som pensionärerna hyrs ut till verkar inom. Just nu är de cirka 9 000 som jobbar ute på uppdrag. Bland annat som inhyrda fastighetsskötare. 

Nytt bemanningsavtal för Fastighets 30-talet medlemmar

Nyligen slöts ett nytt kollektivavtal mellan LO och Kompetensföretagen för LO-medlemmar som går på bemanningsavtalet.  LO samordnar förhandlingarna och är övergripande avtalspart på bemanningsavtalet, som tecknas i 14 likalydande exemplar, men för varje enskilt fackförbund.

Det nya kollektivavtalet berör cirka 60 000 LO-förbundsmedlemmar. Fastighets har ett 30-tal medlemmar på det. Det nya avtalet gäller från den 1 maj 2023 och följer det så kallade märket på svensk arbetsmarknad. 

”De förändringar som kan vara värda att nämna är att det tidigare funnits två garantinivåer, (Garantilön när man inte är uthyrd) En för kvalificerade yrkesarbetare och en för övriga. Facken här länge krävt att det bara ska finnas en garantinivå och från och med nästa år 2024 blir det enbart en nivå” enligt Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets. 

Garantilönerna under avtalsperioden ska höjas med 7,76 kronor i timmen den 1 maj 2023 och med ytterligare 4,12 kronor i timmen kr den 1 maj 2024.

Ewa Edström lägger till att arbetsgivarens ansvar när det gäller arbetsmiljön blir något komplex då de anställda befinner sig på någon annans arbetsplats. Det finns ett delat arbetsmiljöansvar som inte alltid är helt tydligt. Därför har det bildats en arbetsgrupp som ska synliggöra det gemensamma ansvaret. LO och arbetsgivarna är även överens om att införa regler om reskostnadsersättning vid dagliga resor utanför arbetstider.