Roger Crossler har varit fastighetsskötare och klubbordförande för Fastighets på SGS Studentbostäder i Göteborg i många år. Där gjorde han sig känd som en högljudd debattör, inte sällan med udden riktad mot Fastighets ledning.

”I sitt fackliga arbete har han rakryggad stått upp emot rasism, orättvisor och fackliga hierarkier. Rogers förmåga att kanalisera ilska uppåt har gjort honom till en uppskattad kamrat.” Så lyder motiveringen. Priset instiftades av SAC Syndikalisterna till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999.

– När jag fick priset så undrade jag om de hade blivit helt bänga. Jag känner minst tio andra som borde få det, säger Roger Crossler.

”Eld i baken”

Under åren som klubbordförande har han kritiserat LO:s och Fastighets hållning i stora fackliga frågor som hamnkonflikten i Göteborg och uppgörelsen om strejkrätten.

 – Jag har väl varit en eld i baken på LO och förbundets ledning. Jag är ganska grov i munnen, går till attack utan att fundera på konsekvenserna. Det kanske är det som SAC gillar, säger Roger Crossler och fortsätter:

– Jag har varit noga med att höra med min lilla klubb om jag får göra så här. Och de har alltid sagt åt mig att köra på. På så sätt har jag använt plattformen som det innebär att vara klubbordförande.

Arvet från punken

Roger Crossler har fått det från sin bakgrund som punkare.

– Inom punken säger man bara ”ge mig micken så ska ni få höra”. Jag är uppfostrad så av mina föräldrar. Håll inte käften om du har något att säga.

Prissumman är 10 000 kronor. De ska delvis gå till en barnstol. Men också till en annan sak:

– De ska finansiera min nästa platta som jag håller på att göra färdigt. Det är första gången i livet som jag spelar alla instrument utom trummor helt själv. Och jag kan inte spela, haha. Men det blir skitbra!