Många bostadsbolag satsar på att ordna aktiviteter för hyresgästernas barn. Det visar den enkätundersökning som drygt 180 bolag har svarat på och som har gjorts av branschorganisationen Sveriges Allmännytta.

65 av bostadbolagen svarar att de erbjuder olika aktiviteter, i både större och mindre skala men så gott som alltid kostnadsfritt. Sammantaget innebär det att nästan 16 000 barn i fjol på något sätt kunde vara med på en aktivitet som deras hyresvärd stod för.

– För våra medlemsföretag är det viktigt att hyresgästerna trivs och mår bra. Att på olika sätt bidra till en meningsfull fritid ses ofta som en självklarhet, säger Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta, i ett pressmeddelande. 

Lovaktiviteter

Vanligast är att aktiviteterna äger rum under skolloven, visar undersökningen. Ofta arrangeras de i samarbete med lokala föreningar.

Samarbete med kommuner förekommer också. Hyresgästernas barn kan då exempelvis få prova olika musikinstrument genom kulturskolan.

Barn som bor i hyresrätt har generellt sett sämre ekonomiska förutsättningar.

Åsa Schelin, Sveriges Allmännytta

Utjämnar skillnader

Andra konkreta exempel på aktiviteter som nämns av bostadsbolagen som svarat på enkäten är fotbollsskolor, simskolor, seglarskolor, pyssel, dansskolor, basketskolor, teater, karaoke, stickcaféer, thaiboxning, skridskoskolor, parklek, spökvandringar och bandyskolor.

– Bra aktiviteter på fritiden är såklart värdefullt för både barnen och deras föräldrar. Vi vet att barn som bor i hyresrätt generellt sett har sämre ekonomiska förutsättningar och därför oftare får avstå från fritidsaktiviteter, säger Åsa Schelin i pressmeddelandet.

Ökad omfattning

På Telgebostäder i Södertälje är Gülseren Büyükbalik ansvarig för bolagets sociala hållbarhetsarbete.

– Vi har absolut ökat omfattningen på den här verksamheten under de senaste åren. Vi ser det som ett jätteviktigt uppdrag, säger hon.

Gülseren Büyükbalik berättar om initiativet Telgehjärta. Det syftar till att få barn och unga att röra på sig mer och pågår under hela terminerna.

Gülseren Büyükbalik med långt svart hår, iklädd en orange blus och svarta byxor, står på en trädgårdsgång omgiven av höga växter.
Gülseren Büyükbalik, Telgebostäder.

Initiativ för mer rörelse

– Många av våra hyresgäster känner inte till eller har råd att låta sina barn gå på fritidsaktiviteter och det här är ett sätt att skapa meningsfull fritid för dem, så att de inte bara hänger runt.

Varje vecka ordnas idrottsaktiviteter vid fyra olika tillfällen i tre av bolagets bostadsområden. Det är till exempel basket och volleyboll. I samarbete med skolorna får man låna idrottshallar.

– Vi är stolta över att mellan 150 och 200 barn deltar varje vecka. Vi har även aktiviteter under skolloven men då i samarbete med hela Telge-koncernen, säger Gülseren Büyükbalik.