Drygt 6 av 10 anställda brukar få en julklapp av sin arbetsgivare, enligt en undersökning från 2018, gjord av Kantar Sifo, beställd av Blocket Jobb. Enligt samma undersökning skiljer det sig kraftigt i landet hur mycket anställda förväntar sig att deras julklapp ska kosta. I norra Sverige räknar de anställda med att en julklapp från arbetsgivaren ska kosta omkring 275 kronor, i Stockholm ligger förväntningarna på 428 kronor.

Stefan Tengblad är professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och forskar om medarbetarskap och värde­ringar på arbetsplatser. Han menar att en julklapp, eller ett julbord, kan vara viktigt för att visa uppskattning för sina anställda vid jul.

– Framförallt handlar det om att bygga relationer med sina anställda. Att bjuda på julbord eller ge bort en julgåva är ett sätt att visa uppskattning för året som gått. Det är ett sätt att signalera att man som arbetsgivare bryr sig om sina anställda, säger Stefan Tengblad.

Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

Stefan Tengblad menar att traditioner vid olika tidpunkter på året också skapar en form av gemenskap som kan skapa ett bättre arbetsklimat.

– Det handlar ju inte om själva julen. Men det är bra att ha några tillfällen om åren då man gör något tillsammans med sina medarbetare eller då man ger en gåva. Gåvan kan bli något att samlas och samtala kring, säger Stefan Tengblad.

Julklappar på jobbet- detta gäller

Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Om arbetsgivaren på begäran av de anställda skänker pengar till ideell verksamhet, jämställs gåvan med kontanter och ska beskattas som lön.

Samtidigt poängterar han att det viktigaste arbetet för att skapa en bra relation mellan arbetsgivare och chef görs i vardagen och inte vid högtider.

– Självklart är det viktigaste att visa uppskattning för sina anställda i vardagen. Att man som arbetsgivare och chef ser till att de anställda känner sig sedda och bekräftade på arbetsplatsen. Att chefen pratar med en och intresserar sig för hur man har det. En julklapp kan och ska förstås inte vara något som räddar upp en dålig arbetsmiljö under året, säger Stefan Tengblad.

Hur generös är din arbetsgivare i jul?

Annica Falck Facklig representant på Samhall.
– Det brukar vara julbord för oss på Samhall i Skaraborg. Det tycker jag är jätteviktigt. Alla har inte familj och det blir kanske inte att alla firar så mycket jul hemma. Julbordet är viktigt för gemenskapen, på arbetsplatser som Samhall tror jag att det är extra viktigt.
 
– Samhall brukar också ge en julklapp. Förr i tiden när Samhall hade egen produktion var det ofta saker som tillverkats av de anställda. Häromåret var det ett presentkort på runt 100 kronor på en bokhandel. Jag kan tycka att man kan lägga lite mer pengar än så på en julgåva. Jag tror att det är extra viktigt att visa uppskattningen för de anställda på Samhall.
Emil Isenheim Bovärd och Fastighets klubbordförande på Uddevallahem.
– Årets julklapp blev en donation till barncancerfonden. Det är jättebra, tycker jag. Tidigare har vi fått en vas eller något sådant, men det är ju ingen som vill ha sådana saker. Det är bättre att ge till välgörenhet så att pengarna används till något bra.
 
– Vi får också gå på julbord varje år. Jag tänker att det är en bra tradition, framförallt för att vi får en chans att träffas och prata med andra anställda. Det blir ju en vinst för företaget också.
 
– Framförallt tycker jag att det är viktigt att arbetsgivaren visar tacksamhet på något sätt. Allt handlar ju inte om pengar eller hur mycket arbetsgivaren lägger på en julgåva. Om chefen berömmer och lyfter sina anställda och säger att de gjort riktigt bra ifrån sig under året så ger det större glädje än en gåva.
Jeff Johansson Städare och Fastighets klubbordförande på ISS i Umeå.
– Vi får inte julbord och ISS har lagt av med presenter utan skänker däremot motsvarande summa till välgörenhet. Själv ser jag gärna att de skänker till välgörenhet istället för julklapp, oavsett om man själv firar jul eller ej.
Nasa Nimat Kazkoz Städare och Fastighets huvudskyddsombud på Allianceplus i Stockholm
– Allianceplus gav en ryggsäck till alla anställda i år. Jag har hört många städare som är besvikna på julklappen. Jag tycker att arbetsgivaren kunnat satsa lite mer på oss. Det hade också varit bättre om vi fått ett presentkort så att vi hade kunnat välja själva vad vi ville köpa. Eller en förmån, som en ledig dag. Vi kämpar hela året, självklart ska vi få ordentlig uppskattning.
 
– Men något som varit bra är att Allianceplus bjöd oss på jullunch. Det är första gången vad jag vet. Vi städare arbetar ensamma och det här var ett fint tillfälle att få träffas och umgås.