Pendelklubben bygger sin polisanmälan på vad Sekomedlemmar på pendeltågen i Stockholm berättar, säger Pendelklubbens ordförande Rainer Andersson, i en intervju med Sekotidningen.

Usla villkor

MTR har hyrt in städare till pendeltågen från städföretaget Efmab sedan i mars. Sekos fackliga förtroendevalda har fått uppgifter om usla arbetsvillkor för de inhyrda städarna. Städpersonalen vittnar om lägre löner än MTR-städarna, inga eller bara enstaka fall av OB-ersättning, samt jobb flera helger i rad. Flera uppges vara personer med arbetstillstånd som behöver heltidsjobb för att få stanna i Sverige, och att de därför är rädda för att kräva bättre villkor.

Inte rätt kollektivavtal

– Flera av de inhyrda har berättat att de är tillsagda att inte prata med våra kollegor på MTR om sina arbetsförhållanden. Den inhyrda personalen hinner ofta inte ta paus eller rast, eftersom de får så lite tid att städa, säger Rainer Andersson till Sekotidningen.

Efmab är anslutna till Almega och har därför kollektivavtal genom serviceentreprenadavtalet. Men har inte spårtrafikavtalet som krävs för arbeten på tåg, spår och stationer.

Fastighets har medlemmar

Fastighets har tio medlemmar på företaget, enligt Sekotidningen. Fastighets ombudsman uppger att företaget har skött sig.

MTR säger sig vara nöjda med Efmab och säger att de kontrollerat att företaget har kollektivavtal. Efmab har inte kommenterat artikeln i Sekotidningen.