Arbetets enkät visar att LO-förbunden nu har drygt 52 300 skyddsombud. För fyra år sedan var de nästan 59 500. Och för åtta år sedan över 64 500. Ett tapp på över 12 000 skyddsombud.

Lägsta på 13 år

Granskningen visar att Fastighets gått från 1041 skyddsombud år 2012. Ner till 906 skyddsombud år 2020.

Enligt Torbjörn Jonsson, arbetsmiljöombudsman på Fastighets, visar de senaste genomgången vid årsskiftet att antalet är lägre. Strax under 900.

– När vi var som flest hade vi ungefär 1100 skyddsombud. Nu är det färre än 900. Så få skyddsombud har vi inte haft sedan 2008. Det är väldigt illavarslande, säger han till Fastighetsfolket.

”En hel del att göra”

Visst har Fastighets och hela LO-kollektivet tappat medlemmar. Men det är inte hela förklaringen, menar Torbjörn Jonsson.

– Vi har tappat en högre andel skyddsombud än medlemmar, så det håller inte som förklaring. Och visst har vi fått ett hårdare samhällsklimat där det tyvärr är fler arbetsgivare som direkt motarbetar oss och vill skjuta oss i sank. Men det är för enkelt att peka ut arbetsgivaren som skurken. Vi har en hel del att göra själva.

Statusen måste höjas

Torbjörn Jonsson lyfter framför allt att Fastighets måste bli bättre på att stötta de lokala skyddsombuden samt att statusen för skyddsombuden måste höjas.

– Vi behöver få till en bättre introduktion av rollen och uppdraget, jobba mer med informationen och lotsa dem in på vidareutbildning, så att de får en högre kunskapsnivå och därmed en högre status.