Över tio procent i åldrarna 18-24 år var arbetslösa i mitten av juni, enligt Arbetsförmedlingen. På grund av coronapandemin finns det färre sommarvikariat att söka. Lunds kommuns fastighets AB tillhör de fastighetsbolag som fortsätter ordna sommarjobb, och den här sommaren inför bolaget också sommarpraktik för ungdomar mellan 16 och 20 år.

Ska påverka där de bor

Praktikanterna söktes bland de boende med tanken att de ska få möjlighet att jobba i sin närmiljö och kunna påverka den. Av nästan 400 sökande har totalt 55 ungdomar fått chansen att jobba tre veckor, en av dem är Meja Hölzer.

– Det är kul att vara ute och arbeta på sommaren och inte bara sitta inne. Dessutom är det roligt att göra fint där man bor. Jag bor på andra sidan vägen från där vi arbetar vissa dagar, säger hon.

Arbetsuppgifterna är varierande och innefattar trädgårdsarbete och olika former av fastighetsarbete. En uppgift som Meja och hennes praktikantkamrater jobbar med när vädret tillåter det är tvätta och olja bänkar utomhus. 

– Vi har fått positiv respons från boende i området och det känns jättebra.