Årets städföretag är Småländska städ. Priset delades ut på Stora Städbranschdagen i Stockholm i dag. Bakom priset står Fastighets, Kommunal och Almega Städföretagen. I motiveringen sägs bland annat att företaget har personal, kvalitet och miljöarbete i fokus. ”För ett ledarskap där de anställda ges möjlighet att anpassa servicen, vilket ger yrkesstolthet såväl som nöjda kunder”.

”Man blir stolt”

Småländska städ har ett hundratal medarbetare och är verksamma i nästan hela Småland.

– Det känns jätteroligt. Det känns extra roligt när både Fastighets och Kommunal står bakom. Man blir väldigt stolt över det, för vi gör väldigt många bra saker, Eva Qvarnström, vd för företaget.

Utmärkelsen är ett samarbete mellan fack och arbetsgivare. Syftet är att lyfta fram goda exempel i branschen, och företag måste vara auktoriserade av parterna för att nomineras. Juryn gör också en bedömning utifrån de nominerades arbetsmiljöarbete, miljöarbete och kompetensutveckling av personalen. En god ekonomi och god personalpolitik med goda fackliga relationer är också viktiga kriterier.  

Av 18 nomineringar valdes tre finalister av juryn. De tre finalisterna var Crenovagruppen, Skaraborgs städ och Småländska städ. 

Pris också till städarna

Fastighets Magnus Pettersson fick ta emot fjolårets pris till alla städare.

Förra året dedikerade juryn priset till alla Sveriges städare, för att synliggöra och hylla städare för deras viktiga arbete som gjorts under pandemin. Men någon prisutdelningsceremoni skedde inte på grund av coronaläget. Fastighets ordförande Magnus Pettersson och Kommunals företrädare Lars Fischer fick därför motta ett pris i dag till sina städande medlemmar.

Tidigare vinnare är Sesab Service AB (2019) och Norrlands Miljövård AB (2018).

Juryn bestod av Emma Unevik, ordförande Almega Städföretagen, Kent Norberg, konsult i städbranschen, Magnus Petterson, ordförande i Fastighets, och Lars Fischer, gruppchef Kommunal.

Årets städföretag

Småländska städ är verksamma i Småland med huvudkontor i Huskvarna. Företaget har cirka 100 anställda och jobbar med städning av kontor och produktionsverksamheter, golvvård, fönsterputs och skötsel av entrémattor.

Juryns motivering till priset:

Småländska Städ är familjeföretaget med personal, kvalitet och miljöarbete i fokus. Ett blomstrande företagande med över 60 års erfarenhet från branschen. För ett ledarskap där de anställda ges möjlighet att anpassa servicen, vilket ger yrkesstolthet såväl som nöjda kunder, i generationer”.