Maria Morales Rivas har arbetat som städare för Winab i sex år. Hon städar på Källängens skola på Lindingö, en kommunal grundskola. När Fastighets granskade om drygt 1000 företag betalat in avtalspensioner upptäcktes att Winab är ett av de bolag som brustit i inbetalningarna.

Facket upptäckte att elva medlemmar fått för lite pension inbetald från Winab, eller ingen pension alls. Winab har kollektivavtal och är medlem i Almega, och var fram till 2018 auktoriserat företag av Almega, Fastighets och Kommunal.

”Visste ingenting om att jag behöver kontrollera min pension”

Maria Morales Rivas är en av elva städare som facket upptäckt inte fått sin pension inbetald under hela anställningstiden på Winab. Hon säger att det kändes jobbigt när hon fick veta att pensionen inte hade betalats in.

– Det kändes ju inte bra alls, såklart. Jag visste ingenting om att jag var tvungen att kontrollera att företaget betalar in min pension, säger hon.

Maria Morales Rivas berättar att hon arbetat för flera andra städföretag, och att det är första gången hon är med om att inte få sin avtalspension inbetald. Hon berättar också att hon upplever att arbetsmiljön på Winab är stressig.

– Jag jobbar åtta timmar men har ofta inte tid att ta rast. Det är mycket stress. Jag har sagt till min arbetsgivare att vi behöver vara fler som städar skolan, men har inte fått någon hjälp från dem, säger hon.

Oro för att fler kollegor ska ha förlorat sina pensioner

En annan anställd som drabbats och som Fastighetsfolket intervjuat är Jorge Barra Lizama. Han städar för Winab på Centrum Vux, den kommunala vuxenutbildningen i Haninge. Jorge Barra Lizama fick inte sin avtalspension inbetald under sex års tid. Han säger till Fastighetsfolket att han blev ledsen när han fick reda på att pensionen saknades, men att det känns skönt att veta att facket nu lyckats i sin förhandling.

– Först blev jag väl både arg och ledsen, men nu känns det jättebra. Vi kommer få våra pensioner inbetalda. Men jag oroar mig för att fler av mina kollegor ska ha drabbats, säger han.

Så mycket kan du förlora om arbetsgivaren slarvar

Från att du fyller 25 år tills du fyller 65 år ska din arbetsgivare betala in motsvarande 4,5 procent av din lön till avtalspensionen. En lön på 24 000 ger exempelvis 65 000 kronor i pensionsinbetalning på fem år. Till det kommer avkastning över tid. 

I sin årsredovisning för 2018 hade Winab 157 helårsanställda. Nermin Kosaric är vd för Winab. I en intervju med Fastighetsfolket säger han att det är ett misstag att rätt avtalspensioner inte betalats in. Nermin Kosaric menar också att företaget gått igenom och kontrollerat sina övriga anställdas avtalspensioner.

– Det finns inga andra fel i våra inbetalningar till avtalspensionerna än de som Fastighets redan hittat, sa Nermin Kosaric i intervjun.

Fastighets uppmanar alla anställda på Winab att kontrollera pensionen

Fastighets har 35 medlemmar på Winab och facket har försökt få kontakt med samtliga för att kontrollera om de fått sina avtalspensioner inbetalda, men inte lyckats nå alla. Om Fastighets upptäcker fler anställda som inte fått sin pensioner inbetalda kommer Winab att betala in tjänstepension fem år tillbaka i tiden. Ewa Edström som är ombudsman för Fastighets uppmanar därför alla anställda på Winab att kontrollera att avtalspensionen betalats in i Fora.

Ewa Edström, ombudsman Fastighets.

– Vi har inte lyckats nå alla medlemmar för att kontrollera att deras avtalspensioner blivit inbetalda. Därför är det oerhört viktigt att alla anställda går in och kontrollerar att avtalspensionen är inbetald. Det är viktigt att hjälpas åt att informera sina kollegor om det här.

– Även de som tidigare varit anställda på Winab bör gå in och kontrollera om de fått sin avtalspension. Om det finns några felaktigheter är det viktigt att höra av sig till oss på Fastighets direkt. Då kommer vi att hjälpa till att få pensionen inbetald, säger Ewa Edström.

Maria Morales Rivas säger till Fastighetsfolket att det känns skönt att hon nu kommer att få sin avtalspension inbetald.

– Det känns jättebra, jag är glad. Om facket inte upptäckt det här hade jag förlorat mycket pengar, säger Maria Morales Rivas.

Kolla din pension

Som anställd kan man själv gå in på Fora.se och kolla hur mycket företaget har betalat i avtalspension de senaste åren och jämföra med sin deklaration.

Om det inte stämmer överens, eller om du behöver hjälp med att kontrollera din pension i Fora – kontakta ditt regionala Fastighetskontor.