Fastighetsmedlemmen var sjukskriven för flera allvarliga besvär. Han hörde av sig till facket när han trots en omfattande smärt- och depressionsproblematik nekades sjukpenning av Försäkringskassan.

Nekas trots allvarlig sjukdom

–Det här är ett ganska vanligt fall hos oss på LO-TCO Rättsskydd. Många som fått nej från Försäkringskassan är väldigt sjuka. Med den här medlemmen ansåg jag att det var uppenbart att han borde fått rätt redan utan de kompletterande intygen som vi tog fram, säger förbundsjurist Lina Gertzell.

Lina Gertzell, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

–Jag känner en lättnad och glädje att personen fått rätt, men egentligen borde ärendet inte behövt gå till domstol, fortsätter hon.

Medlemmen hörde av sig till regionkontoret i början av sommaren 2017.

– När man får ett sånt här besked så är det viktigt att agera så fort som möjligt för att inte tappa tid. Man har bara två månader på sig att begära omprövning, men han hörde av sig i tid och jag kunde skicka in en begäran om omprövning straxt därefter, säger Kristofer Löfström, Fastighets ombudsman i region Nord.

Kristofer Löfström, ombudsman i Fastighets region Nord.

Han skickade vidare ärendet till förbundskontoret i Stockholm som tog hjälp av LO-TCO Rättsskydd.

Bara fokus på fysiska besvär

– Vi bedömde att det fanns möjligheter att få rätt via Rättsskyddet. Vi kunde se att Försäkringskassan bara fokuserat på de fysiska besvären, så vi tog in ytterligare utlåtanden om personens psykiska mående, säger Fastighets ombudsman på förbundskontoret Torbjörn Jonsson.

Flera läkare kunde samstämmigt konstatera att medlemmen helt saknade arbetsförmåga. Förvaltningsrätten förklarade därför att han hade rätt till sjukpenning.

Fick ekonomiska problem

Men Försäkringskassan överklagade till kammarrätten. I sin överklagan förde myndigheten fram att han fått lön några dagar under perioden.

–Det stämde att han fått lön, men han hade inte arbetat utan fick lön fast att han var hos läkare och vid något tillfälle var hemma och vilade. Det var ett sätt för arbetsgivaren att vara schysst och att hjälpa honom i en ekonomiskt knivig situation. Arbetsgivaren hade inte behövt göra det om Försäkringskassan gjort rätt från början, säger Lina Gertzell, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

När arbetsgivaren förklarade läget i ett intyg till Kammarrätten valde rätten att gå på Rättsskyddets linje och ge medlemmen rätt till sjukpenning.

Hade skyddat arbete på Samhall

Fastighetsmedlemmen var sjukskriven från sin anställning på Samhall. Att han enligt Försäkringskassan bedömdes ha arbetsförmåga för ”normalt förekommande arbeten” är därför märkligt, anser Lina Gertzell.

–Vi får in ganska många ärenden som rör personer med skyddat arbete och med lönebidrag. Det är lite frustrerande och man kan fundera på varför de fått anvisningar till dessa jobb om de nu hade full arbetsförmåga, säger Lina Gertzell.

Eftersom Fastighetsmedlemmen helt saknar arbetsförmåga kunde Rättsskyddet också driva att han skulle få sjukersättning. Även där blev det ett positivt besked till slut, och den stora delen av den samlade ersättningen på 1,8 miljoner beror på sjukersättningen som gäller till 65 års ålder.

Fastighets ombudsman Torbjörn Jonsson.

– Det är en av de största ersättningar som en Fastighetsmedlem någonsin fått. Det är fantastiskt glädjande. Det här är ett gott exempel på när facket regionalt haft tentaklerna ute. Vår ombudsman Kristofer Löfström har gjort ett jättebra jobb genom att plocka in rätt handlingar. Sedan har vi tagit hjälp av rättsskyddet och i alla steg har det gått åt rätt håll, säger Torbjörn Jonsson, försäkringsansvarig ombudsman på Fastighets centralt.

Kristofer Löfström, ombudsmannen som först kom i kontakt med medlemmen, är också nöjd idag.

–Det är jätteroligt när det går vägen. När det är såna här fall kan medlemmarna vara desperata när de hör av sig. De är ofta väldigt sjuka, det är mycket papper som ska in och en rätt förvirrande process runt en utförsäkring. Då känns det fantastiskt när vi kan hjälpa till, säger Kristofer Löfström, Fastighets ombudsman i region Nord.

Lyssna på reportaget här.