”Det är ett helvete psykiskt. Ingen ser skadan men det är en konstant molande värk”, säger Bengt Augustsson.

Bengt Augustsson i Diö utanför Växjö arbetade i början av sitt yrkesliv med gamla hantverk som smålandsstaket och knuttimring på ett lokalt företag.

Han blev uppsagd på grund av arbetsbrist och under arbetslösheten hamnade han i ett missbruk som han blev frisk ifrån efter en kort period.

– Efter det var det svårt för mig att få jobb så då hamnade jag på Samhall. Eftersom jag inte hade någon sjukdom kunde jag ju jobba väldigt mycket, säger Bengt Augustsson.

Han jobbade mellan 200 och 300 timmar i övertid varje år och utbildade sig så att han kunde utföra de mer avancerade arbetsuppgifterna med maskiner.

Jag är en social person och trivs med att jobba.

Cheferna lyssnade inte

Det tunga städjobbet slet på nacke och axlar tills Bengt blev sjukskriven och fick läkarintyg på att han inte borde utföra de tunga och slitsamma arbetsuppgifterna.

– Mina chefer på Samhall lyssnade inte utan jag gick tillbaka till samma arbetsuppgifter som tidigare ändå, säger Bengt.

Sedan Bengt slutade jobba har han suttit hemma mycket. ”Nu ska jag inte gömma mig inne längre, nu har jag fått rätt.”

Jag hade själv svårt att ta in att smärtan kunde bli kronisk. Men jag hade också fel chefer på den tiden som inte lyssnade alls

År 2010 gjorde han den första av hittills fem operationer i axlarna, nacken och diskarna i ryggen.

Efter en av operationerna skrev läkaren intyg på att det är viktigt att Bengt inte ska göra det här arbetet mer om han inte ska gå sönder totalt, berättar Bengt Augustsson.

– Jag hade själv svårt att ta in att smärtan kunde bli kronisk. Men jag hade också fel chefer på den tiden som inte lyssnade alls. Jag var sjukskriven till och från men de kunde ändå ringa och säga att de hade ont om folk och då gick jag in och jobbade.

Smärtan blev värre och värre och till slut kunde Bengt inte längre lyfta armarna. Skadan hade blivit kronisk.

– Det är ett helvete psykiskt. Ingen ser skadan men det är en konstant molande värk. Jag sover max 1,5 timme i taget om natten på grund av värken i axlarna, säger Bengt.

Samhall vill inte kommentera enskilda ärenden som Bengts fall. Men Liza Radon, HR-strateg med ansvar för arbetsmiljö på Samhall, skriver till Fastighetsfolket att företaget arbetar systematiskt med arbetsmiljön.

”Vi har regelbunden mål- och utvecklingsdialog med kontinuerliga samtal med fokus på arbetssituation, arbetsbelastning och tidiga signaler vid ohälsa”, skriver Liza Radon.

Nej från Försäkringskassan

Under 2016 fick han en ny chef på Samhall som såg hur Bengt led. Både den nya chefen, läkare och Arbetsförmedlingen konstaterade att Bengt faktiskt inte kunde jobba mer.

Men att sluta arbeta gjorde inte situationen mycket lättare. 

– Jag förlorade massa pengar på det och jag kunde inte längre ha ett liv. Jag är en social person och trivs med att jobba. Jag gick från att träffa folk hela tiden till att gå hem och det var helt knäpptyst. 

Jag skrev verkligen från hjärtat när jag beskrev min situation och tänkte att det här kan nog gå bra. Men de gav mig kalla handen utan att ens ha träffat mig

Bengt hade sedan tidigare fått stöd gentemot arbetsgivaren från Jan Clausen, fackligt ombud i region Syd, och nu började de ha mer och mer kontakt.

Hundarna Gossen och Cindy håller Bengt sällskap.

Omkring 2015 hade Bengt på egen hand börjat försöka få ekonomiskt stöd från Försäkringskassan men fått nej.

– Jag skrev verkligen från hjärtat när jag beskrev min situation och tänkte att det här kan nog gå bra. Men de gav mig kalla handen utan att ens ha träffat mig. Då kände jag att hur fan kan de göra såhär mot mig. Man känner sig extremt maktlös, säger Bengt.

Jan Clausen berättar att underlaget som visade på att Bengts skada var orsakad av jobbet på Samhall var en hel bibbla.

– Det här måste vi prova rättsligt, det är så bra underlag kände jag, säger Jan.

Livränta

Om du skadas i arbetsolyckor, arbetssjukdomar eller färdolyckor som inträffar på väg till och från arbetet kan du beviljas livränta från Försäkringskassan.

Livräntan ska ge samma inkomst som du skulle ha haft om skadan aldrig inträffat. Den täcker alltså skillnaden mellan sjukpenningen och tidigare lönen. Försäkringskassan täcker inkomstbortfall på högst 354 750 kronor för år 2020.

”Uppenbart att han led”

LO-TCO Rättsskydd tog sig an fallet och i februari i år fick Bengt beskedet att han får livränta retroaktivt från 2016. 

– Jag trodde inte på det först. Det var helt otroligt efter att ha fått nej så många gånger. Det är en bekräftelse på att jag har rätt som är extremt viktig, säger Bengt.

Även Jan säger att det känns otroligt skönt att de fick rätt.

– Det är inte ofta vi får rätt i de här situationerna. Jag hoppas att det kan bli fler som får livränta. I Bengts fall var det så uppenbart på hur han rörde sig att han hade ont i hela kroppen och han hade papper på smärtan, de sa ändå nej. Det är inte okej, han led av det här, säger Jan Clausen och fortsätter:

– Det värmer i hjärtat att han fick rätt till slut. Jag är glad att vi har Rättsskyddet som klarar av att driva de här processerna. 

Jan Clausen, fackligt ombud i region Syd.

De senaste åren har varit väldigt tuffa ekonomiskt berättar Bengt.

– Det här ändrar allt. Jag trodde att jag skulle ha det såhär resten av livet. Nu behöver jag inte fundera på om vi kommer ha råd med att jag skjutsar min fru till jobbet. Nu kommer jag ha råd att lämna hemmet också. Jag kommer att kunna åka ut och fiska vilket är mitt stora intresse. 

Bengt understryker hur viktigt det är att vara med i facket i en situation som hans. Han berättar också hur mycket Jan Clausen har betytt. 

– Det har varit hundratals papper att hantera och Jan har hjälpt mig med allt det. Vi har också blivit vänner under tiden han har hjälpt mig med allt det här. Jag gillar honom skarpt. Hade jag inte haft rätt folk som hjälp mig hade jag inte klarat det här – jag är extremt tacksam, säger Bengt.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Fastighetsfolkets nyhetsbrev för fler bra artiklar.