1.

Kent Karlberg var chaufför på Samhall när han 61 år gammal dog i covid-19. Det är omöjligt att veta hur och var han smittades. Men enligt Maj-Len Holmquist som är huvudskyddsombud på Samhall i Eskilstuna var inte alla rutiner för att minska risken för smittspridning på plats när Kent Karlberg blev sjuk.

– Nu har Samhall bestämt att max tre personer får åka tillsammans i bilarna. Men de rutinerna kom först senare, säger Maj-Len Holmquist.

Camilla Nordström svarar såhär på varför Samhall väntade med att införa riktlinjer för att skydda personalen.

”I slutet på mars kom Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att hålla avstånd och ta ansvar. Strax därefter kommunicerade Samhall uppdaterade riktlinjer om att hålla avstånd.”

Samtidigt som Kent låg i respirator skickades hans son Johan Karlberg för att städa en coronasmittad cell, utan att rätt smittskyddsrutiner följdes.

– Om min pappa överlevt hade han varit fruktansvärt arg på hur Samhall behandlar oss. Det känns som att Samhall spelar rysk roulette med våra liv, säger han.

2.

Hassibullah Ibrahimi har arbetat för Solreneriet på arbetstillstånd i tre år. I vanliga fall städar Solreneriet Viking Lines fartyg, men under coronapandemin är alla kryssningar inställda. Nu är Hassibullah Ibrahimi och hans drygt 100 kollegor på Solreneriet alla uppsagda på grund av coronakrisen. Istället arbetar de nu för Samhall, på veckolånga kontrakt.

Uppsägningarna skapar stor oro hos många anställda, särskilt hos det 40-tal städare som är i Sverige på arbetstillstånd. Om de inte lyckas få ett nytt jobb inom tre månader så kan de tvingas lämna Sverige.

– Det är kaos i Kabul och mycket farligt. Här i Sverige har jag fått ett bra liv och kunnat arbeta och försörja mig. Nu vet jag inte vad som händer, och jag tror att det är svårt att hitta ett nytt jobb. Jag har sökt asyl i Sverige men har fått ett avslag, säger han.

3.

Fastighetsentreprenörer och konsulter är den grupp inom fastighetsbranschen som har drabbats mest av coronakrisen, enligt arbetsgivarorganisationen Fastigo. I en enkät säger 55 procent att de troligen kommer att behöva säga upp personal på grund av arbetsbrist.

Enligt Fastigos undersökning efterfrågar deras medlemsföretag genomtänkt hjälp till drabbade företag som inte kommer att ha råd med hyran, och framför allt en tydlighet om vad som gäller från politiskt håll. 

– Vi vet sedan tidigare att centrumliggande fastigheter där det är mycket lokaler är drabbade. Vi har inte sett så mycket varsel där heller än så länge men där kan ju fastighetsskötare komma att drabbas, säger Fastigos vd Mona Finnström.