1.

Coronaviruset

Genom att analysera 236 867 test som gjorts i Danmark har det danska smittskyddsinstitutet, SSI, kunnat visa vilka yrkesgrupper som under de senaste månaderna löpt störst risk att smittas med coronaviruset. 

Transportsektorn ligger i topp bland antalet smittade anställda, över fyra procent i den yrkesgruppen har smittats. Därefter kommer städare där 3,6 procent visat sig vara smittade av viruset.

– Det är tydligt att det är de yrkesgrupper som har hållit hjulen rullande som har blivit sjuka, samtidigt som tjänstemännen stannat hemma, säger Pernille Tanggaard Andersen, som är professor i folkhälsa vid SDU, Syddansk Universitet, till tidningen Fagbladet3F

2.

Flygplansstädare förlorar jobbet

Den minskade flygtrafiken leder till stora uppsägningar bland flygplansstädare. Hälften av alla Sodexos städare på Arlanda har redan sagts upp. Nu varslar Sodexo resten av städarna på Arlanda och Landvetter.

En av dem som blivit uppsagd är Mengistu Muche Birhanu som arbetat som städare på Arlanda i fyra år. 

– Jag känner mig väldigt orolig för vad som ska hända nu, sedan jag kom till Sverige har jag aldrig varit arbetslös. Men jag hoppas att vi ska få tillbaka jobben när flygen börjar gå igen, säger Mengistu Muche Birhanu.

3.

Las-utredningen

I veckan presenterades utredningen om las, lagen om anställningsskydd. Men utredningen kritiseras av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark för att inte följa direktiven om balans mellan arbetsmarknadens parter. Centerpartiet och Liberalerna håller inte med.

Fastighets ordförande tycker det är bra att Nordmark kritiserar utredningen.

– Det är såklart positivt att hon tagit ställning. Men så länge utredningens förslag ligger och C och L har sin hållning så hänger det i luften fortfarande, säger Magnus Pettersson.