Samhalls nya vd ska inte förändra
Sara Revell Ford blir snart Samhalls nya vd. "Hon är en modern ledare med ett stort samhällsengagemang", säger Samhalls styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård, som menar att uppdraget snarare blir att förfina verksamheten än att förändra den.
Den 17 augusti slutar Samhalls nuvarande vd, Monica Lingegård, för att i stället bli vd för SJ och SJ-koncernen. Då tar Samhalls vice vd, Paul Lidbom, tillfälligt över rollen fram tills att Sara Revell Ford kliver in som ny vd, senast vid årsskiftet.
Vill utmana fördomar
Själv kallar hon rollen för ”Sveriges viktigaste jobb”.
– Jag är både glad och stolt över att få möjligheten att tillsammans med Samhalls medarbetare och kunder utmana fördomar och visa hur alla vinner på en mer inkluderande arbetsmarknad, säger hon i ett pressmeddelande.
Hon vill inte ge någon längre intervju innan hon börjat på sitt nya jobb, men säger i pressmeddelandet att hon tycker att det är viktigt att Samhalls samlade kompetens utvecklas tillsammans med marknaden.
Just nu är Sara Revell Ford generalsekreterare på organisationen Mentor International och Mentor Sverige, en ideell organisation som arbetar med mentorskap för ungdomar.
Hon är civilekonom i grunden och har tidigare arbetat som nationell chef på svenska Röda korset och som generalsekreterare på Friluftsfrämjandet, men även med sälj och marknadsföring på The Absolut Company och på Canon.
Ska utveckla verksamheten
– Vi har haft många kriterier men att hitta en affärsdriven person med stort samhällsengagemang har varit det viktigaste för oss och det tycker vi att vi har hittat i Sara Revell Ford, säger Cecilia Schelin Seidegård, Samhalls styrelseordförande.
Hon påpekar att det inte är frågan om att göra om Samhall eller få till någon stor förändring, utan snarare att förfina och utveckla verksamheten.
– Det handlar om ett långsamt, stabilt och framåtsyftande utvecklingsarbete.
Fastighetsfolket har tidigare skrivit om dåliga relationer med facket, arbetsmiljöbrister och om missnöje från anställda, till exempel med dålig matchning av arbetsuppgifter.
Är det här något som har påverkat det uppdrag som Sara Revell Ford får av er?
– Vi upplever inte att det är stora problem och vi tycker att vi har en väldigt god relation med facket. Sedan är det klart att det alltid händer saker i en så här stor och komplicerad organisation och det måste en vd kunna hantera. Men Sara är en driven orädd ledare så det känner vi oss trygga med. Vi har inte fokuserat speciellt på detta i rekryteringen.
De fackliga organisationerna har representanter i bolagsstyrelsen som har deltagit i valet av ny vd.
Facket är positivt
Annica Falck sitter inte i bolagsstyrelsen och har därför inte deltagit i själva rekryteringen, men som Fastighets representant i företagsrådet har hon tillsammans med andra fackliga ändå haft ett digitalt möte med Sara Revell Ford.
– Det verkade som att hon hade empati och förstod vad vi pratade om. Hon lyssnade på vad vi hade att säga, berättar Annica Falck.
Hon är därför positiv till valet av ny vd.
– Magkänslan säger att det kommer bli bra. Just att hon vill stärka och utveckla människor känns bra. Affärerna är jätteviktiga, men det är människorna också, och det känns som att det har fallit lite mellan stolarna den senaste tiden.
Kritiken mot Samhall
För några år sedan stormade det kring Samhall. Tidningen Dagens Arbete avslöjade att anställda fått plocka isär militära granater och tvingats stå utomhus i dålig arbetsmiljö och sortera elskrot.
Arbetsgivarorganisationen Almega har också anklagat Samhall för att skapa osund konkurrens på marknaden eftersom de får bidrag från staten.
Fastighetsfolket har flera gånger skrivit om problem med dålig matchning av arbetsuppgifter och om dåliga relationer med facket.
Arbetssituationen har varierat stort mellan olika arbetsplatser i landet, där vissa anställda fått slita hårt medan andra inte har haft något att göra.
I vintras gjorde Fastighetsfolket en enkät bland klubbordföranden och skyddsombud på Samhall som visade att nästan hälften av de fackliga upplevde arbetsmiljön som dålig eller mycket dålig.
Samhalls egen bild är dock att framför allt den psykosociala arbetsmiljön utvecklas positivt. Detta enligt deras årliga medarbetarundersökning.