– Jag hoppas att beskedet bromsar en del av del uppsägningar som är på gång, säger Mohamad Elmarghichi, ombudsman på Fastighets region Ost.

Han berättar att städningen på flygplan och fartyg har minskat så mycket att företag som i starten av coronapandemin permitterade personal nu har sagt upp anställda.

– En del har redan fått sluta. Andra är arbetsbefriade under uppsägningstiden, säger han.

8,8 % … var arbetslösheten i förra veckan

I dag, måndag, presenterar Arbetsförmedlingen de senaste siffrorna. Under förra veckan varslades 1 317 personer om uppsägning. Sedan coronan började sprida sig i Sverige har nära 110 000 anställda i hela landet drabbats av varsel. Fastighetsskötsel och städning tillhör dock inte de branscher som har förlorat flest jobb.

– Läget har stabiliserats sedan i våras. En del minde städföretag har tvingats säga upp, medan andra har fått mer att göra när kunderna ökat kraven, säger Ewa Edström, central ombudsman på Fastighets.

Under de första krismånaderna förde fackförbundet egen statistik över läget med permitteringar, varsel och uppsägningar. Nu rullar verksamheten på mera som vanligt.

Korttidspermittering

Modellen för företag i kris infördes i början av coronapandemin. Anställda går ner i arbetstid. De får behålla sina jobb trots att företagen inte har tillräckligt att göra.

Den anställda får ut över 90 procent av lönen, men jobbar 60, 40 eller 20 procent.

I dag förlängdes möjligheten att korttidspermittera till och med den 30 juni 2021. Under de första månaderna kommer staten att stå för 75 procent av kostnaderna. Från april blir subventionen 50 procent.

Ewa Edström är glad över beskedet från regeringen och samarbetspartierna om att möjligheten till korttidspermittering förlängs i ett halvår. Det innebär att företag fram till sommaren 2021 kan minska de anställdas arbetstid, medan staten täcker upp en del av kostnaden.

– Vi befarade en våg av uppsägningar nu i slutet av året. Nu hoppas jag att de anställda får behålla jobbet när möjligheten att permittera förlängs, säger hon.

De värst drabbade inom Fastighets är dels Folkets hus-anställda, eftersom möten och föreställningar har dragits ner till ett minimum. Dels städare inom flyg och kryssningar där resandet och resenärerna är en bråkdel av tidigare.