Göteborgs stad ska upphandla städtjänster för de närmaste fyra åren. Avtalet är värt 650 miljoner för städning i till exempel kommunala skolor, idrottshallar och mycket annat.

Nya krav

Kommunen gick dock ut med högre ställda krav än tidigare. Leverantören skulle ha en omsättning på 250 miljoner kronor per år för städtjänster. Leverantören måste kunna ge referenser på tre olika städuppdrag som de tidigare utfört. Det första uppdraget ska ha utförts för en organisation med minst 20 000 anställda.

Kraven föll inte i god jord varken hos fack eller hos arbetsgivare. 

”Smutsigt”

I en debattartikel i GT skrev Företagarna Göteborg att staden agerade ”smutsigt” och helt utestängde små och medelstora städföretag som inte har en chans att uppfylla kraven.

”Dessa företag kommer med stor sannolikhet att behöva varsla sin personal till årsskiftet” skrev Företagarna.

Efter det sänkte kommunen sina krav för att fler företag skulle få vara med. Kravet på omsättning sänktes till 125 miljoner per år. Kraven för referensuppdrag halverades.

Jättarna har chansen

Även de nya sänkta kraven är det bara ett fåtal städföretag i Västsverige som kan uppnå, säger Madlén Gunnarsson, Fastighets ombudsman i region väst.

– Det är i princip bara de stora jättarna som kan slå sig in och det är helt orimligt. Många företag som har offentliga städuppdrag i dag kommer inte kunna vara kvar. För våra medlemmar kan det få stora konsekvenser. Många kan bli arbetslösa av det här.

Fastighets har redan haft förhandlingar om uppsägningar.

– Det har redan börjat. Vi satt i en förhandling häromdagen och ytterligare en i dag. Det känns väldigt tråkigt, säger Madlén Gunnarsson.

Vill ha färre leverantörer

Göteborgs stad säger att syftet med kraven är att gå mot färre leverantörer av städning.

– Detta är inte riktat mot små företag. Det är inte så att vi väljer större företag för att vi tror att de är bättre på att följa kraven. Fördjupade analyser har visat att vi behöver gå mot färre leverantörer av städning för att få bättre kontroll, styrning och värna om sunda leverantörer. Konsekvensen är att det blir större leverantörer, säger Samer Mahra, enhetschef på Inköp och upphandling, Göteborgs stad.

Slarv och fusk upptäcktes

Sajterna Upphandling24 och Inköpsrådet har skrivit om bakgrunden till de höjda upphandlingskraven. Göteborgs stad har granskat tolv av sina sexton leverantörer av städtjänster. Endast en av 12 uppfyllde kommunens krav helt och hållet. Det fanns exempelvis brister i utbetalningar av lön. Vissa anställda gick miste om över en tusenlapp i månaden.

– Den här typen av analyser visar att vi behöver få bättre kontroll och styrning. För att få det och värna om sunda leverantörer behöver vi gå mot färre leverantörer, säger Samer Mahra.

Fastighets ligger på

Fastighets har ”full respekt” för de argumenten, säger Madlén Gunnarsson. Men Fastighets ligger ändå på hos beslutsfattare i kommunen för att kraven ska sänkas.

– Jag tycker att man i så fall får titta på de som har misskött sig och ta dem i örat. Det är inte så att alla små företag missköter sig. Många jobbar som sjutton för att villkoren ska bli bra. Bara för att det är ett större företag betyder det inte att det är ordning och reda. Efter mina år på Fastighets har jag lär mig att storleken på bolaget inte spelar någon roll, tyvärr.