Under sina åtta år som anställd har Per Backsten tvättat sina jobbkläder på fritiden, hemma i hyreshusets tvättstuga. Men när kunderna började anlita tvätteriet som öppnade under förra året ilsknade han till. Han tog upp saken med cheferna och facket.

– Det står i kollektivavtalet att arbetsgivaren ska tvätta dem, säger han.

Tydligt avtal

Och kollektivavtalet går inte att tolka på mer än ett sätt. Det här gäller för Samhall:

”Dessutom tillhandahålls erforderliga och lämpliga arbetskläder, vilka ska utlämnas med nyttjanderätt under arbetstid. Tvätt och erforderlig efterbehandling ombesörjs och bekostas av företaget.”

– Det är ett bekymmer på flera olika Samhallenheter att paragrafen inte följs. På en del ställen har de löst det genom att skicka hem tvättmedel med de anställda, säger Kristofer Löfström, ombudsman på Fastighets region Nord.

Stöd från facket

Både han och Fastighets Urban Forsberg stöttar Per Backstens kamp och har tagit upp frågan med företaget. Urban Forsberg jobbar på Samhall i Umeå samt är förtroendevald och sitter i centrala företagsrådet, arbetsmiljökommittén och Samhalls klädråd.

– Jag håller på och gräver i det där. Det senaste jag hörde var att hans kläder inte skulle tvättas i nya tvätteriet, utan i det gamla … där moppar och trasor görs rena. Men kläderna måste vara hela och rena, inte fulla av ludd och skit från mopparna, sa han i måndags.

Det beskedet har Per Backsten i Umeå också fått, senast på tisdagsmorgonen. Cheferna meddelade då att han kan lämna in sina arbetskläder men att de ska tvättas i en annan tvätteriinrättning på Samhall. Där tvättar företaget sin städutrustning som moppar, trasor och annat som används i alla typer av lokaler.

– Vi verkar inte räknas som människor, sa han han efter det beskedet och skrev för andra gången en så kallad avvikelserapport till företaget.

Samhall ändrar sig

När Fastighetsfolket vill intervjua Samhall i Umeå om tvätten av arbetskläder hänvisar områdeschefen till distriktschefen som i sin tur hänvisar till företagets centrala presstjänst. Det blir Mats Eliasson som svarar på frågorna, han är marknadsdirektör och sitter i Samhalls ledningsgrupp.

– Det är klart att vi ska reda upp det här. Självklart är det företagets skyldighet att tvätta kläderna och självklart på samma sätt som externa kunders kläder tvättas, sa han på tisdagseftermiddagen efter att ha satt sig in i situationen i Umeå.

– I den mån medarbetarna behöver hjälp med tvätten får de lämna in den. De får göra ett tvättbyte, och får andra kläder direkt när de lämnar till tvätt.

Ny kollektion på gång

Mats Eliasson tar på sitt eget ansvar att detta ska fungera. Han säger att tvättfrågan i huvudsak sköts som den ska runt om på de olika arbetsplatserna i landet, och han blickar framåt:

– Vi håller på att ta fram en ny kollektion arbetskläder. Då har vi ett hållbarhetsperspektiv och kläderna ska tvättas strukturerat av Samhall. Det är en fördel att vi har tillgång till egna tvätterier.

Och på eftermiddagen i går, tisdag, fick Per Backsten i Umeå ett nytt besked: ”Tvätten skulle självklart göras på det nya tvätteriet”.

Samhall

Staten äger Samhall.

Grunduppdraget är att erbjuda jobb åt personer med funktionsnedsättning.

Samhall har ungefär 26 000 anställda. De jobbar bland annat inom städ, tvätt, omsorg, fastighetsskötsel, logistik eller tillverkning.