Olika villkor och fackförbund för städare – vi reder ut vad som gäller
Första jobbet som städare? Se till att få ett skriftligt kontrakt, sök dig till rätt fackförbund och ha koll på om arbetsplatsen har kollektivavtal. Och om du flyttar hit från ett land utanför EU - se till att du har ett giltigt arbetstillstånd!
Behöver jag ett anställningskontrakt?
Ja. Det är viktigt att du får ett skriftligt anställningskontrakt. Kontraktet är ditt bevis för vad du och din chef har kommit överens om.
Där ska det stå vilken typ av anställning du får (se exempel här nedan), och vilken arbetstid och lön som gäller. Det ska också tydligt stå vilket företag som anställt dig och vad företaget har för organisationsnummer.
Om du kommer hit från ett land utanför EU är anställningskontraktet ännu viktigare, utan det kan du inte söka arbetstillstånd.
Det finns flera olika anställningsformer:
- Allmän visstid betyder att du är anställd på en viss tid. Det är en vanlig anställning inom städ.
- Vikariat betyder att du tillfälligt ersätter en annan anställd som exempelvis är sjukskriven eller föräldraledig.
- Tillsvidareanställning betyder att du har en långsiktig anställning, det kallas också ofta för ”fast jobb”.
- Provanställning betyder att arbetsgivaren vill testa om du fungerar på arbetsplatsen, efter provanställningen kan du få fast jobb. Kom dock ihåg att du även har rätt till lön under provanställningen! Du ska aldrig tvingas jobba gratis!
Råd från facket: Kolla noga på kontraktet innan du skriver på! Fråga ditt fackliga ombud om du är osäker på om allt stämmer. Vet du inte om det finns ett fackligt ombud på din arbetsplats, hör av dig till Fastighets. Du kan också ringa Fastighets och ställa frågor om medlemskapet på telefonnummer 08-696 11 50.
Vad har städare för rättigheter?
Arbetsplatserna i Sverige styrs av lagar men också av regler och kollektivavtal. Lagarna och reglerna är basnivån som gäller alla. Lagen säger till exempel att alla har rätt till fem veckors semester varje år. En normal arbetsvecka ska du jobba max 40 timmar. Arbetar du mer än så är det övertid.
Det finns också regler som säger att arbetsgivaren ansvarar för att de anställda har en trygg och säker arbetsmiljö. Om du ser brister i din arbetsmiljö, kontakta facket.
Kollektivavtal har fackföreningarna och arbetsgivarnakommit överens om. Kollektivavtalen styr villkoren i branschen eller på företaget.
För städare finns flera kollektivavtal, de styr till exempel:
- Lägstalönen, den lön du har rätt till om du jobbar heltid eller deltid. Företaget kan ge mer i lön, men inte mindre.
- Ersättningar för obekväm arbetstid.
- Rätt till arbetskläder.
Vad är kollektivavtal?
I Sverige finns det inte några lagar om minimilön som i många andra länder. Här är det i stället kollektivavtalen som sätter lägsta lönenivåerna. Det är bara arbetsplatser med kollektivavtal som har bestämda nivåer för ob-ersättning, mertid och andra ersättningar.
Om du arbetar på ett städföretag utan kollektivavtal kan lönen ligga under lönerna i branschen. Du har heller inte rätt till tjänstepension och missar en del försäkringar.
Vilket kollektivavtal gäller på min arbetsplats?
Det finns flera fackförbund som organiserar städare. Därför finns det också fler kollektivavtal. Den som städar på hotell hör hemma i Hotell- och restaurangfacket, den som är anställd av en kommun hör hemma i fackförbundet Kommunal. De som jobbar med städning i industrilokaler kan organiseras inom IF Metall medan den som städar tåg tillhör fackförbundet Seko. De som jobbar åt en privat entreprenadfirma hör till Fastighets.
Städare som jobbar åt företag som har flera kunder kan jobba på flera olika platser, till exempel både städa en skola och städa åt en bostadsrättsförening. Fråga då dina kollegor hur de valt att organisera sig. Om du inte vet vem du kan fråga på din arbetsplats, hör av dig till Fastighets så hjälper förbundet dig vidare.
Det största avtalet inom Fastighets heter Almega Serviceentreprenad. Du kan fråga ditt fackliga ombud vilket avtalsområde som gäller för dig.
Vad ska jag ha facket till?
Facket kan hjälpa dig att förhandla med arbetsgivaren om det blir problem.
Skyddsombuden ser till att arbetsgivarna ordnar en trygg och säker arbetsmiljö.
Om du skulle råka illa ut och är medlem i facket kan du få hjälp.
Fackets idé är att bli starkare tillsammans. Om man är många är det lättare att påverka villkoren på jobbet.
Det finns (som vi förklarar här ovan, under punkt 4) flera fackföreningar som organiserar städare.
Vad har en anställd för skyldigheter?
Både du och arbetsgivaren måste hålla er till det kontrakt som ni skrivit på. I ditt fall är det att hålla arbetstiderna. Du ska också göra de arbetsuppgifter som ni kommit överens om och på det sätt som arbetsgivaren bestämt. Du ska också använda den utrustning och de material som arbetsgivaren bestämt.
Men vissa saker kan chefen inte tvinga dig till, här är några exempel:
- Du behöver inte själv betala för skyddsskor om du ska köra städmaskin.
- Du har rätt till rast.
- Du har rätt till att få betalt under restiden mellan städobjekt.
Råd från facket: Ta reda på vad som gäller på din arbetsplats. Om du är osäker på om arbetsgivaren har rätt att kräva något av dig, fråga din fackliga representant!
Varför dröjer lönen?
Det är vanligt att få lönen på kontot den 25:e i varje månad. Det finns ingen lag om att lönen ska betalas det datumet, så kolla med arbetsgivaren hur de gör.
I städbranschen betalas ofta lönen i efterskott. Det betyder att löneutbetalningen kan släpa efter en månad. Om du inte fått din lön på det datum som utlovats ska du inte vänta för länge med att agera. Läs mer om det här.
Råd från facket: Se till att du får en lönespecifikation varje månad! Där ska det framgå vilken lön som betalats och om du fått ersättning för exempelvis obekväm arbetstid. Där ska det också stå om arbetsgivaren betalat in tjänstepension. Spar dina lönespecifikationer!
Får alla arbeta i Sverige?
Nej. Enbart den som är medborgare i Sverige, i ett EU/ESS-land eller i Schweiz kan fritt arbeta i Sverige. Medborgare i dessa länder får även starta och driva företag i Sverige.
Men för alla andra behövs ett arbetstillstånd. Det finns vissa undantag, mer om dem kan du läsa på Migrationsverkets hemsida.
För att få arbetstillstånd, det vill säga rätt att jobba och vistas i Sverige under en längre period, behöver du ha ett anställningsavtal. Det ska vara underskrivet av båda dig och din arbetsgivare.
Du ska ha en lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal. Gränsen för lägsta lön för att få arbetstillstånd i Sverige höjdes nyligen av politikerna. Just nu är den 28 480 kronor i månaden.
Din arbetsgivare ska också ha tecknat sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för dig när du påbörjar anställningen.
Om dessa krav inte är uppfyllda kommer du inte att få arbetstillstånd och då kan du tvingas lämna landet. Misstänker du att din arbetsgivare har lurat dig? Då kan du vända dig till Fackligt center för papperslösa. Fastighets har också ett nätverk mot arbetskriminalitet som du kan vända dig till.
Om det är mycket stress på städjobbet, vad gör jag då?
Städning på entreprenad (alltså att din arbetsgivare städar åt en kund) innebär ofta att det är kort om tid. Det beror på att de som köper städtjänster blivit vana med låga timpriser.
Som städare kan det blir svårt att hinna städa det som företaget gjort upp om med kunden. Men du har ingen skyldighet att stressa för att hinna med arbetsuppgifterna. Du är heller inte tvungen att stanna efter arbetsdagens slut och göra klart jobbet utan att få betalt för det. Inom Fastighets kallas det ”tidlöneprincipen”. Du kan läsa mer om det här.