George Beutura.

I oktober utsågs Småländska till Årets städföretag. Juryn kommer från facken och arbetsgivarna organisation och den skriver att de anställda har frihet och själva kan lägga upp sitt jobb. Resultatet blir yrkesstolthet, enligt motiveringen.

Tre städare – tre resor

Vi åkte till kontoret i Jönköping/Huskvarna för att ta reda på hur det ser ut i verkligheten. Där mötte vi tre städare med tre olika livsresor, men en sak har de gemensamt:

De kom till Sverige och visste att språket skulle de lära sig när de fick jobb, inte under många år i skolbänken.

Familjen viktigast för George

George Beutura.

George Beutura, 35 år, städar på tre företag varje dag och lägger upp arbetsdagen som han själv tycker. Han hämtar bil och redskap vid halv sex för att börja jobbet vid sex. Första stoppet är ett livsmedelslab och sedan städar han de ljusa lokalerna på INR som utvecklar och säljer badrumsinredning.

– Viktigast för mig? Min familj, de gör mig glada och det är för dem jag jobbar.

Det handlar om frun Diana och pojkarna Lion, fyra år, och Alex, åtta månader. Paret pratar mest svenska med barnen, för de har sin framtid här.

Anställningsintervju på teckenspråk

George Beutura beskriver sig som rumän från Serbien. På klockren svenska berättar han att anställningsintervjun på Småländska städ skedde på teckenspråk. Efter ett par tre månader i Sverige hade han tröttnat på lektionerna på SFI och ville arbeta. Åtta år har gått sedan dess.

Han konstaterar att han blev en Svenne direkt. Nu har han lärt sig språket och mycket mer på jobbet.

– Jag har fått städutbildning, och det är jättebra. På en veckas intensivt plugg lär man känna maskinerna och medlen och får veta hur man jobbar bäst.

Väntar med arbetsledarjobb

George Beutura gillar att jobbet är fritt och rörligt. Att han möter glada människor och att stämningen är bra och rak ­– både på Småländska städ och kundföretagen där han gör sitt jobb.

– Jag vet inte om jag kommer att städa hela livet, men nu när killarna är små vill jag jobba dagtid. Jag bad att få vänta när jag fick frågan om att bli arbetsledare.

Marko längtar till semestern

Marko Coloka.

Marko Coloka, 30 år, ingår i specialstädgruppen. Just i dag putsar han glaset i Örikets entré. Framåt våren kan det bli liften 33 meter upp längs fasaden och rengöring av skyskrapans hela fönsterrad, om han har hunnit få liftutbildningen.

– Jag gillar mitt jobb. Blandningen med storstädning, flyttstädning, golvstäd och fönsterputs. Golven är bäst. Då kör jag stora maskiner, dammsuger med vatten och skrapar bort fläckarna.

Elektriker i Serbien

Hur arbetsveckan ska se ut och vem som gör vad bestämmer han och kollegorna utifrån planen.

Marko Coloka och frun Amanda kom från Serbien för två år sedan. Han är elektriker, men det krävs ett halvår i skolbänken för att få svensk behörighet. Han skickade sitt cv till Småländska städ i stället.

Målet är en lägenhet

– Kanske jag går den utbildningen när jag blivit bättre på svenskan. Mitt mål nu är att köpa en lägenhet.

Först kommer en efterlängtad resa. Marko Coloka har inte träffat sina föräldrar och sin syster under pandemin, så i december blir det en månad hemma i Vojvoda.

– Hälsan är viktigast för mig, men nu längtar jag till semestern i Serbien.

Molle vill inte stressa

Molle Bendaoud.

Molle Bendaoud, 61 år, städar heltid på industriföretaget ROL, både kontor och tillverkningshallarna. Gick till chefen efter två dagar på uppdraget och såg till att få börja tidigare på morgnarna.

– Det var katastrof! Jag kom samtidigt som alla andra … och det var smulor på borden, smutsigt på bänkarna och fullt i diskmaskinen. Nu är jag här före mina kollegor och gör det fräscht.

Lugnt land för döttrarna

Molle Bendaoud kommer från Algeriet, men flyttade därifrån som ung. Jobbade i 23 år som handläggare på Migrationsverket i Paris. Där mötte han den svenska kvinna som han gifte sig med, och med henne upptäckte han Sverige och Jönköping.

– Här ska mina döttrar växa upp, tänkte jag. Livet var så skönt, så lugnt, bara tio miljoner invånare i hela landet. Sverige är bäst för Tindra och Selma.

Förstod ingenting

Flytten gick för åtta år sedan, och då var Molle Bendaoud inte intresserad av att studera. Han ville arbeta och tjäna pengar.

– Jag fick chansen hos Småländska städ. Det var min första erfarenhet av städ och jag förstod ingenting … men efter två eller tre månader fick jag fast jobb.

Älskar sitt jobb

Sedan ändrades livet snabbt. Skilsmässa, döttrarna varannan vecka och två operationer mot artros i höfterna. Sjukskriven i ett år. Nu är flickorna 17 och 15 år, och den största oron är när de är ute sent om kvällarna.

– Jag älskar mitt jobb och det bästa är att jag inte behöver stressa. Jag har mina rutiner, jobbar klart och mina chefer förstår att jag behöver tid. Företaget är bra, och jag är en av pusselbitarna, säger Molle Bendaoud.

Caroline och Roberto går på känsla

Roberto Boldovina och Caroline Carlsson.

Cheferna Caroline Carlsson, 33 år, och Roberto Boldovina, 37 år, började båda sina karriärer som städare på Småländska städ. Efter våra tre möten och tre män som städar sig fram till ett liv i Sverige frågar vi dem:

Hur ser det ut med könsbalansen på Småländska städ?

– Tja, det är bara killar i specialstäd men mest tjejer i daglig städ, säger driftchefen i Jönköping/Huskvarna, Caroline Carlsson – som började som städare.

Växer i företaget

– Det gjorde jag också och sedan har jag fått chansen att växa i företaget, säger arbetsledaren Roberto Boldovina.

Caroline Carlsson berättar att hon går på känsla när någon söker jobb på företaget. Filosofin är att det är bättre att anställa rätt person även om hen inte kan svenska. Så småningom kommer språket för den som får jobba med en kollega som pratar på.

– Alla förtjänar en chans, säger Roberto Boldovina.

Småländska städ

Familjeföretaget har städat i Småland under drygt 60 år. Huvudkontor i Huskvarna och lokalkontor i Tranås, Vetlanda, Sävsjö och Växjö.

Cirka 100 anställda och jobbar med städning av kontor och produktionsverksamheter samt specialstäd som innebär golvvård, fönsterputs, storstädning och flyttstädning. Ombesörjer skötsel av entrémattor.

Juryn bakom utmärkelsen Årets städföretag har granskat hur Småländska sköter arbetsmiljö, miljöarbete, kompetensutveckling, ekonomi, personalpolitik och de fackliga relationerna.