Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

1.

Ny ordförande väljs på Fastighets kongress

Tre personer är nominerade till ordförande i Fastighets. Lennart Mauritzon och Torbjörn Jonsson är beredda om de blir valda av ombuden på fackets kongress.

Den tredje personen som nominerats är Joakim Oscarsson, som tackar nej. Han vill fortsätta som tredje ordförande och ansvarig för avtalen.

Medlemmar i Fastighets kan föreslå valberedningen sin egen kandidat fram till den 6 april. Sedan räknar valberedningen med att sy ihop sitt förslag på vilka tre som ska väljas att leda förbundet. Det finns flera nominerade även till posterna som andre och tredje förbundsordförande.

2.

Bostadsföretag dömt att betala 20 000 kronor

Nyköpingshem saknade rutiner för en lagom arbetsbelastning. Förvaltningsrätten har nu beslutat att bolaget ska betala 20 000 kronor i vite.

Dåvarande skyddsombudet på Nyköpingshem, Richard Fredriksson, anmälde bolaget till Arbetsmiljöverket 2019. Myndigheten höll med om att det krävdes insatser när det gäller arbetsmiljön. Även vid nästa inspektion saknades rutiner för att undersöka och se till att arbetsbelastningen var lagom.

Förvaltningsrätten i Stockholm har därför dömt ut ett vite på 20 000 kronor som företaget ska betala. Arbetsförmedlingen har i mellantiden konstaterat att kraven är uppfyllda.

3.

Städaren Taisiia följer kriget från Norsjö

Ryska bomber fick städaren Taisiia Mosissa och hennes man att lämna Ukraina för åtta år sedan

I dag följer hon kriget från Norsjö i Västerbotten. Värst är att föräldrarna bor kvar nära Charkiv. Hon försöker hålla kontakten med dem på en skör telefonledning.

– Nu skjuter de inte där i alla fall, säger hon.