Det var för drygt två veckor sedan som Malmö stad meddelande att de häver sitt ramavtal med städfirman GP clean städservice. Företaget som har cirka 130 anställda slängdes ut från uppdraget att städa ett stort antal av kommunens förskolor, skolor och lokaler.

Flera allvarliga brister har upptäckts. Felaktiga löneutbetalningar och arbetsgivaravgifter, uteblivna ob-tillägg, felaktig bokföring samt undanhållande av skatteinbetalningar. Det säger Malmö stad i ett pressmeddelande.

Tusenlappar försvann

Fastighetsfolket har pratat med en anonym städare på företaget. Hen har gått miste om cirka 7000 kronor på grund av felaktiga löner.

– Det började med att jag ringde Fastighets. Vi hade fått för många kontor att städa, på för lite tid. Då fick jag veta att jag hade fått 699 kronor för lite, i nästan ett år.

Det var väldigt tufft. Jag kunde städa åtta olika kontor om dagen. Tänk då att du ska ta dig till alla kontor, packa ut och in alla saker och tömma skräpet och så vidare.

Anonym städare

GP clean städservice har kollektivavtal med Fastighets. Men lönerna har varken höjts eller anpassats till om städarna jobbade övertid, enligt städaren.

– En kvinna jobbade till klockan tio varje kväll utan någon ob-ersättning.

Åtta kontor om dagen

Dessutom vittnar städaren om ett hårt arbetstempo.

– Det var väldigt tufft. Jag kunde städa åtta olika kontor om dagen. Tänk då att du ska ta dig till alla kontor, packa ut och in alla saker och tömma skräpet och så vidare.

– Jag har varit väldigt stressad, varje dag. Men jag har stannat kvar för att få en fast anställning, eftersom jag vill kunna få en lägenhet.

”Det var på tiden”

Mathilda Hauge, ombudsman på Fastighets region syd, säger att det är 18 medlemmar i förbundet som berörs av beskedet.

– Jag personligen känner att det var på tiden att Malmö stad avslutade avtalet.

Mathilda Hauge.
Mathilda Hauge.

Fastighets och Kommunal har diskuterat flera olika ärenden tillsammans med upphandlingsenheten i kommunen.

– Det har varit problem redan från början. Vi har flera ärenden om dålig arbetsmiljö, tidspressade scheman. Felaktiga löner och ersättningar. Till slut har Malmö stad agerat, säger Mathilda Hauge.

Vd:n tillbakavisar

Malmö stads agerande och dialogen mellan dem och facken har varit bra, betonar Mathilda Hauge.

– Jag tycker att de har agerat rätt. De har haft stenkoll på det här företaget redan från början och lyssnat mycket på oss som fackliga parter.

Fastighets och Kommunal har hållit en första förhandling med GP clean städservice gällande arbetsbrist. Det är just nu oklart vad som händer med de anställda.

Fastighetsfolket har varit i kontakt med företagets ledning. De avböjer att kommentera. Till tidningen Kommunalarbetaren säger vd:n Peco Blazeski dock att anklagelserna om för låga löner är felaktiga:

– Jag kan visa varenda lönespecifikation och det är ingen som har fått för låg lön. Jag kommer ha möte med Kommunal och Fastighets i dag och då kommer jag att lägga fram våra papper och beskrivning.