Peter Frommelin, ombudsman på förbundskontoret, har ägnat det senaste halvåret åt att hjälpa medlemmar på flera stora städföretag att få igång riksklubbar. Nu har det resultat på Sodexo som har valt en styrelse med Silvio Siles som ordförande.

– Om två veckor ska vi presentera oss för företaget, säger Silvio Siles.

Det har gjorts försök att starta upp riksklubb på Sodexo för länge sedan, men den kom aldrig riktigt igång, berättar han.

– Jag vet inte riktigt varför det inte lyckades för det var andra personer i styrelsen då. Den här gången har vi pratat med företaget, planerat, haft nomineringsmöte och årsmöte, säger Silvio Siles.

Ska ge lika villkor för alla

Fastighetsklubbar på Sodexo finns redan i Stockholm, Göteborg, Malmö och Ullared och några klubbar som är vilande i flera städer. Ett syfte med riksklubben är att hjälpa de vilande klubbarna att komma igång igen.

Ytterligare ett syfte är att storklubben ska kunna förhandla om övergripande problem.

– Vi har några uppdrag på flera ställen, till exempel Astra Zeneca. Det händer att vi förhandlar något i Stockholm men så följer inte det med till andra orter med personal på samma företag, säger Silvio Siles.

Som exempel berättar han att Astra Zeneca ville effektivisera genom att personalen ska jobba med surfplattor.

– Då sa vi att ”okej, men vi vill prova i sex månader och sedan förhandla om det”. I början var det lite svårt, vi fick rapporter från några skyddsombud att det skapade lite stress. Men efter sex månader var det okej och då förhandlade vi i Stockholm – men i Göteborg hölls ingen förhandling. Sådana saker kommer riksklubben sköta nu, säger Silvio Siles.

Har företagets stöd

Klubben inkluderar alla som går på serviceentreprenadavtalet och där har de målet att värva fler medlemmar. Senare är tanken att de som går på Fastigoavtalet också ska ingå i klubben.

Vad har du för mål som ordförande för riksklubben?

– Jag är klubbordförande i Stockholm sedan tidigare men jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli ordförande för riksklubben, säger Silvio och fortsätter:

– Det finns flera med lång erfarenhet i Malmö, Göteborg och här i Stockholm. Det här är början. Det är ett långsiktigt jobb att vi ska lära oss det här.

Han är samtidigt positiv till klubbens möjligheter att bli stark.

– Företaget har tidigare frågat oss om vi skulle kunna tänka oss att starta en riksklubb. Därför tror jag att det kommer att gå bra den här gången.

Styrelsen för Sodexos nya riksklubb:

Ordförande: Silvio Siles
Sekreterare: Hulya Yildiz
Kassör: Angeles Jernberg
Ledamöter: Jessica Blomqvist och Zorica Ilic
Ersättare: Carlos De La Plaza och Marija Duric

Den 3 och 4 april hölls årsmötet i Göteborg. Styrelsen valdes fram till nästa årsmöte.