I augusti 2018 började Greta Thunberg skolstrejka utanför riksdagen för att lyfta upp klimatfrågan på den politiska agendan. Sedan dess har ”Fridays for future” vuxit snabbt. Nu strejkar skolungdomar runt om i världen varje fredag för att kräva att politikerna tar sitt ansvar. En av dem är 19-åriga Eira Fröhling.

Varför började du strejka?

– Jag oroade mig för klimatförändringarna, men samtidigt var det märkligt tyst om klimatfrågan i debatten. När Greta började strejka utanför riksdagen tänkte jag att det var ett bra sätt att skapa uppmärksamhet kring klimatet.

Eira Fröhling.

Hur stor är oron för klimatförändringarna bland unga?

– Jag tror att unga är mer oroliga, eftersom det är vår framtid som det handlar om. Forskarna säger ju att fönstret då vi kan bromsa klimatförändringarna håller på att stängas. Jag tror att många unga känner en slags hopplöshet. Det är svårt att planera sin framtid eftersom vi inte vet hur den kommer att se ut.

Jag tror att många unga känner en slags hopplöshet. Det är svårt att planera sin framtid eftersom vi inte vet hur den kommer att se ut.

Eira Fröhling, Fridays for future

Fridays for future uppmanade i höstas facken att strejka för klimatet. Vad anser du om att LO-förbunden inte gjorde det?

– Jag är besviken. Vi ungdomar hade strejkat varje fredag i ett år och bad vuxenvärlden om hjälp under en dag. Vi bad facken att delta i en politisk strejk, vilket är lagligt i Sverige. Klimatrörelsen är vår tids största folkrörelse och det känns som ett svek att inte facken tog chansen att gå med i den. Facken måste ta sitt ansvar i klimatfrågan.

Fastighets uppmanade inte till strejk för klimatet

Ordförande Magnus Petterson svarade i höstas såhär på frågan om varför inte Fastighets uppmanade till strejk för klimatet: ”Vi värnar om strejkrätten och vill inte missbruka den, då det kan slå tillbaka på oss som fackliga organisationer. Däremot tycker jag att alla människor ska engagera sig i klimatfrågan på olika sätt. Manifestationerna som hålls nu är väldigt bra och viktiga initiativ.” Här kan du läsa hela intervjun.

Vad borde facken göra, förutom att strejka?

– De kan sätta press på arbetsgivarna och politikerna på flera sätt. I Sverige har ju fackförbunden stort inflytande. Facken kan ge sig ut i debatten och de kan sätta press på företagen att minska sina klimatavtryck. Jag tycker också att facken har ett ansvar för att informera sina medlemmar. Många känner ju inte till hur drastiskt vår framtid kan förändras om vi inte bromsar klimatförändringarna nu, säger Eira Fröhling.