– Nu gör jag praktik på Riksbyggen. Jag har bytt blandare, bytt armaturer, grävt ner en kabel, kopplat eldosor till julpyntet som ska lysa i träden …

Filip Wirén, som går i trean på Bråvallagymnasiet i Norrköping, berättar att det där med fastighetsjobb går i släkten.

– Min morfar jobbade 50 år som reparatör på Riksbyggen. Hans pappa var också där. Och mamma är fastighetsskötare, som min moster och hennes kille. Själv har jag sommarjobbat på Riksbyggen i flera år, och det har mina syrror och två kusiner också.

Filip Wirén har hängt med mamma på jobbet sedan han var liten. Han minns också när han var med morfar som skulle kolla på en köksfläkt och rensa avloppet under ett badkar. Och han är intresserad av att laga och fixa. Filip Wirén hoppas på jobb inom fastighetsteknik direkt efter studenten i vår.

Ändå var inte fastighetsinriktningen hans förstahandsval.

– Jag vet inte varför, eller varför inte fler väljer fastighet. Många vet nog inte vad en fastighetstekniker gör. Man kan få höra att det handlar om att rensa rabatter.

Tre vägar till jobbet

Du som vill bli fastighetstekniker har minst tre spår att välja på:

• Gymnasiets VVS- och fastighetsprogram, inriktning fastighet.

• Yrkeshögskolans utbildning till drift- och fastighetstekniker.

• Skaffa dig papper på kunskaper som du har fått genom att jobba. Det heter validering.

Fastighetsskötare eller fastighetstekniker? Två olika yrken som lätt blandas samman innan man hittat in i branschen. De som går på gymnasiet siktar på att lära sig hantera alla tänkbara tekniska system inne en fastighet.

2 300 fastighetstekniker kommer branschen att behöva till år 2024.

Det betyder frihet under ansvar. Lärarna på Bråvallagymnasiets fastighetsinriktning vet att utbildningen leder till omväxlande och breda jobb i en stabil bransch. Där tekniken utvecklas i en takt som kräver mer och mer kunskap.

– Men branschen har bekymmer med alla olika titlar, säger Håkan Granberg, före detta rörmokare som är inne på nionde året som lärare.

– Bovärd, lägenhetsvärd, reparatör, fastighetstekniker, driftstekniker, fastighetsskötare … På Arbetsförmedlingen sorteras teknikerjobben in bland vaktmästare.

Johan Thunblad och Håkan Granberg är lärare i fastighetsteknik på Bråvallagymnasiet.

Han och kollegan Johan Thunblad, som var rörmokare och kyltekniker innan han blev lärare, försöker sälja in inriktningen till eleverna i årskurs ett som ska välja fortsättning.

– Vi har bra kontakt med alla större och en del mindre fastighetsbolag här i stan. Företagen kommer hit och pratar om fastighet. Och berättar att de behöver folk, säger Johan Thunblad.

Eleverna vet också yrkets fördelar – åtminstone när de har valt inriktning och hamnat på fastighet.

Mansor Ali och Robin Roos går i tvåan och ska bli fastighetstekniker. Bakom dem klasskamraten Hampus Andersson.

 – Jag kom inte in på VVS, men det här är bra. Efter gymnasiet ska jag plugga vidare till fastighetsingenjör, säger Mansor Ali i tvåan.

– Fastighets var mitt förstahandsval, säger klasskamraten Hampus Andersson. Jag bli snabbt uttråkad, och då är det här ett jobb med variation.