När en person varit sjukskriven i 180 dagar, har den bara rätt till sjukpenning om den inte kan utföra något arbete på hela arbetsmarknaden. Försäkringskassan behöver inte specificera vilket arbete som den sjukskrivna kan göra. En statlig utredning har visat att Försäkringskassans bedömningar är schablonmässiga och otydliga. Utredningen föreslog istället att arbetsförmågan mer konkret ska prövas mot ”normalt förekommande arbete”, det vill säga de jobb som finns.

Kraftig ökning

2014 förstärkte Försäkringskassan handläggningen för att göra bedömningar av sjukskrivna personers arbetsförmåga efter 180 dagar. Och sedan dess har antalet som får avslag och blir utförsäkrade ökat kraftigt, rapporterar Ekot.

Hittills i år har 40 procent fått avslag. Förra året var det 29 procent. För fem år sedan var det 10.

”Vi kan inte ha det så”

I år är det 21 000 personer som blivit av med sin sjukpenning efter ett halvårs sjukskrivning. Inte acceptabelt, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Ekot.

– Vi kan inte ha det så, människor måste kunna ha ekonomisk trygghet.

Lika kritisk är Fastighets ombudsman Torbjörn Jonsson, som ansvarar för medlems- och avtalsförsäkringar.

– Det är skamligt att vi har en sjukförsäkring som är så här tuff, som ställer de svagaste vid sidan av utan någon försörjning, säger Torbjörn Jonsson.

Tragiska ärenden

Han har handlagt flera svåra ärenden under året.

– Vi har haft tragiska ärenden med personer som står en bit från arbetsmarknaden och som blivit anvisade till Samhall. Men även där blivit sjukskrivna. Efter 180 dagar drogs deras sjukpenning in och så stod de utan försörjning. När jag ser det tänker jag att vi inte har en human sjukförsäkring.

Stor del som inte jobbar

Försäkringskassans egna studie som kom nyligen visar att tre av tio inte jobbade med någonting alls, ett år efter att de nekats sjukpenning. Det rapporterar Arbetet. Ytterligare 15 procent jobbade så lite att de inte kunde försörja sig.

3 av 10 jobbar inte alls efter nekad sjukpenning.

En stor del av de som Försäkringskassan bedömde kunde jobba, jobbar alltså inte.

– Är det här en human socialförsäkring, är det så här vi ska ha det i ett välfärdssamhälle? säger Torbjörn Jonsson.