Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

1.

Krav på övergång från Samhalljobb

Det kallas övergång i Samhallvärlden. Anställda som provar på andra jobb. I det statliga företagets uppdrag står att 1 500 personer ska slussas ut varje år.

Men ibland kan övergången vara ett för stort kliv.

– Vi jobbar med det här varje dag. Målet är att rätt person ska komma till rätt arbetsgivare, säger Yvonne Westman, som är chef på Samhalls distrikt Stockholm nord.

2.

Fastighets kommentar: ”Kolla med facket”

Strax efter nyår briserade nyheten att statsminister Magdalena Andersson anlitade ett städföretag utan kollektivavtal. En av städarna saknade uppehållstillstånd.

Statsministern borde ha kollat upp företaget med Fastighets, Kommunal eller Almega, kommenterar Fastighets ordförande Magnus Pettersson.

– Det tycker jag generellt att alla i största allmänhet bör göra. Det är inte så svårt att kolla upp om ett företag har kollektivavtal, säger han.

3.

Slutfimpat med nya lagen?

En av årets nya lagar kan minska antalet fimpar som städare och fastighetsskötare får plocka upp. Den som slänger småskräp riskerar nämligen 800 kronor i böter.

En annan lag slår fast att Hyresnämnden kan tvinga fastighetsägare att åtgärda bristande underhåll, annars hotar en straffavgift (vite). Lagen är tänkt att skydda hyresgäster från dåliga värdar.