På söndagskvällen var det partiledardebatt i SVT:s Agenda. Förändringar i arbetsrätten tog upp en stor del av debatten. För att visa hur las-utredningens förslag skulle kunna påverka arbetare skapade SVT den fiktive fastighetsskötaren ”Leif”. En 58-årig fastighetsskötare på ett bostadsbolag. 

Leif ligger illa till

I exemplet syns den tecknade fastighetsskötaren Leif, iklädd blåställ och utrustad med sopkvast. I snart 30 år har ”Leif” jobbat på ett bostadsbolag, men nu har de dålig ekonomi och ska säga upp folk, berättade programledaren Camilla Kvartoft. Men sist in-först ut gäller och ”Leif” sitter säkert eftersom han är en av de som jobbat längst.

– Bland annat föreslås att alla företag ska få undanta fem personer från turordningsreglerna. Och om utredningen blir lag är det inte alls säkert att ”Leif” ska få behålla sitt jobb, sa Camilla Kvartoft.

Eget twitterkonto

På sociala medier har det skämtats om karaktären, vilket Expressen rapporterat om. Det finns nu ett twitterkonto där någon utger sig för att vara ”Leif”.

Annie Lööf (C) menade att det är nödvändigt att göra om arbetsrätten eftersom dagens arbetsmarknad inte ser ut som den gjorde när las kom 1974.

LAS: Vad innebär turordningsreglerna i las?

Om en arbetsgivare planerar uppsägningar ska de anställda sägas upp enligt principen ”sist in – först ut”. Om det ska göras avsteg från turordningen måste det förhandlas med facket.

– Vi behöver se till att en sådan som Leif får laglig rätt till kompetensutveckling hela livet. Vi behöver värdera kompetens och erfarenhet högre. Dagens system gör att Leif inte heller går säker, för man har inte i dag rätt till kompetensutveckling hela arbetslivet, sa Centerledaren.

Sågas av Sjöstedt

Jonas Sjöstedt (V) kallade utredningens förslag för den största försämringen av anställningstryggheten i modern tid.

– Det blir väldigt enkelt att ta bort den som slitit länge, och kanske slitit ut sig. Det är klart att företagens vilja att vidareutbilda någon blir mindre om man bara enkelt kan skicka ut någon på gatan.